Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μαγειρεύει γίγαντες στον φούρνο. Απλό, καθημερινό πιάτο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι μέσα στην εβδομάδα.
Υλικά
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες. Την επομένη, τους βάζουμε να βράσουν μαζί με 1 κρεμμύδι, 1 καρότο και 1 φύλλο δάφνης. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Βήμα 2
Σε ένα μεταλλικό ταψί βάζουμε τους γίγαντες χωρίς υγρά, το κρεμμύδι και το καρότο ψιλοκομμένα και το σκόρδο. Προσθέτουμε την ντομάτα χτυπημένη και βάζουμε τα μπαχαρικά. Συμπληρώνουμε με τα υγρά από το βράσιμο, μέχρι να σκεπαστούν οι γίγαντες.
Βήμα 3
Κόβουμε σε χοντρούς κύβους την καπνιστή πανσέτα και προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι. Προσθέτουμε αλάτι και το έ.π. ελαιόλαδο και σιγοψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C βαθμούς για περίπου μια ώρα με σκεπασμένο το ταψί. Αν χρειαστούν υγρά, συμπληρώνουμε. Μόλις μελώσουν τα φασόλια, ξεσκεπάζουμε και βάζουμε τον φούρνο στο γκριλ στους 180°C. Αφήνουμε να ροδίσει.