clock icon
60'

Πικάντικες χοιρινές μπριζόλες με ζεστή ρυζοσαλάτα

Υλικά

  • 4 χοιρινές μπριζόλες, με κόκκαλο
  • 1 κουτ. σούπας. καυτερή πάστα harissa
  • 1 κουτ. σούπας μέλι ανθέων
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού + μερικές φέτες για το σερβίρισμα
  • 1½ κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 καρότα σε διαγώνιες φέτες πάχους 5 χιλ.
  • 1½ κουτ. γλυκού σπόρους κύμινο
  • 440 γρ. μιξ καστανό ρύζι με κινόα (στα σούπερ μάρκετ), βρασμένο
  • 1 φλιτζ. μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 320 γρ. φασολάκια βρασμένα, σουρωμένα

Οι χοιρινές μπριζόλες ψήνονται στο φούρνο με καρότα και συνοδεύονται ιδανικά με μια ρυζοσαλάτα με κινόα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ετοιμάζουμε μια μαρινάδα ανακατεύοντας σε μεγάλο μπολ την πάστα harissa με το μέλι και τον μισό χυμό λεμονιού. Αλατίζουμε καλά τις μπριζόλες και τις ρίχνουμε στο μπολ αλείφοντάς καλά με τη μαρινάδα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν για 15΄ ή αν υπάρχει χρόνος για 2-3 ώρες στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε καλά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα πυρίμαχο σκεύος που μπαίνει και στον φούρνο, σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα καρότα για 10΄ μέχρι να χρυσίσουν. Aλατίζουμε, ανακατεύουμε μέσα τους σπόρους κύμινο και μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο.

Ψήνουμε για 20΄ μέχρι τα καρότα να ψηθούν καλά και να πάρουν σκούρο χρώμα. Αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν. Εναλλακτικά ψήνουμε σε ταψί αν δεν έχουμε πυρίμαχο σκεύος.

Στο μεταξύ, αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι ένα σχαροτήγανο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά – δεν θέλουμε να κάψει πολύ. Τοποθετούμε τις μπριζόλες με μια λαβίδα και τις ψήνουμε για 6΄-8΄ ή μέχρι να ψηθούν καλά. Μεταφέρουμε σε πιάτο και αφήνουμε να σταθούν.

Ανακατεύουμε τους σπόρους κύμινο με τα ψημένα καρότα, τον μαϊντανό και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού με λίγο αλάτι.

Μοιράζουμε το βρασμένο μιξ ρυζιού σε 4 πιάτα, κατόπιν τις μπριζόλες και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και φασολάκια.

Φωτογραφίες: James Lee- Styling: Faye Wears- Food Styling: Troy Willis

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ετοιμάζουμε μια μαρινάδα ανακατεύοντας σε μεγάλο μπολ την πάστα harissa με το μέλι και τον μισό χυμό λεμονιού. Αλατίζουμε καλά τις μπριζόλες και τις ρίχνουμε στο μπολ αλείφοντάς καλά με τη μαρινάδα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν για 15΄ ή αν υπάρχει χρόνος για 2-3 ώρες στο ψυγείο.

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε καλά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα πυρίμαχο σκεύος που μπαίνει και στον φούρνο, σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα καρότα για 10΄ μέχρι να χρυσίσουν. Aλατίζουμε, ανακατεύουμε μέσα τους σπόρους κύμινο και μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο.

Βήμα 3

Ψήνουμε για 20΄ μέχρι τα καρότα να ψηθούν καλά και να πάρουν σκούρο χρώμα. Αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν. Εναλλακτικά ψήνουμε σε ταψί αν δεν έχουμε πυρίμαχο σκεύος.

Βήμα 4

Στο μεταξύ, αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι ένα σχαροτήγανο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά – δεν θέλουμε να κάψει πολύ. Τοποθετούμε τις μπριζόλες με μια λαβίδα και τις ψήνουμε για 6΄-8΄ ή μέχρι να ψηθούν καλά. Μεταφέρουμε σε πιάτο και αφήνουμε να σταθούν.

Βήμα 5

Ανακατεύουμε τους σπόρους κύμινο με τα ψημένα καρότα, τον μαϊντανό και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού με λίγο αλάτι.

Βήμα 6

Μοιράζουμε το βρασμένο μιξ ρυζιού σε 4 πιάτα, κατόπιν τις μπριζόλες και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και φασολάκια.

Βήμα 7

Φωτογραφίες: James Lee- Styling: Faye Wears- Food Styling: Troy Willis