Δεν υπάρχει ταβέρνα που να μην έχει στο μενού της παστίτσιο! Το καλύτερο παστίτσιο το έχω φάει σε μια ταβέρνα στις Μυκήνες και σας δίνω τη συνταγή. Η πλούσια κρέμα κάνει τη διαφορά!
Υλικά
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 200 γρ. ντοματοχυμό
- 200 γρ. ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή κονκασέ
- 50 ml κόκκινο ξηρό κρασί ή κονιάκ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 150 ml ζωμό κρέατος, φρέσκο ή ψυγείου
- 30 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1.800 ml φρέσκο γάλα
- 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. κορν φλάουρ
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 2 κρόκους αυγών
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 500 γρ. μακαρόνια Νο 2 ή πέννες, βρασμένα
- 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για τον κιμά
Για την κρέμα
Για το παστίτσιο
Διαδικασία
Βήμα 1
Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα και να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους.Βήμα 2
Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον ντοματοχυμό, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα του κιμά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.Βήμα 3
Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα μακαρόνια και προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι.Βήμα 4
Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το αλεύρι και το κορν φλάουρ, το μοσχοκάρυδο και αλάτι, ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη για μερικά λεπτά και ξεκινάμε να βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και 2΄ μετά προσθέτουμε το βούτυρο και τους κρόκους, ανακατεύοντας δυνατά να ομογενοποιηθούν.Βήμα 5
Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τον κιμά με τα μακαρόνια, περιχύνουμε με την κρέμα και ψήνουμε για περίπου 50΄ στους 180οC στον αέρα. Σερβίρουμε το παστίτσιο ζεστό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook