tsips laxanikon & cake soutzouki
clock icon
1:5'

Σπιτικά τσιπς λαχανικών

Υλικά

  • καρότα
  • κολοκύθα
  • γλυκοπατάτα
  • παντζάρια
  • κολοκύθια
  • μελιτζάνες

Τα τσιπς λαχανικών είναι νόστιμα, γεμάτα θρεπτικά συστατικά, έχουν λίγες θερμίδες και μπορούν να αντικαταστήσουν εύκολα τα κλασικά βιομηχανικά πατατάκια.

Τα κατάλληλα λαχανικά για εύγεστα και πετυχημένα πατατάκια είναι το καρότο, η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα, τα παντζάρια, οι φλάσκες μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Για πετυχημένα και τραγανά τσιπς θα πρέπει να κόψετε τα λαχανικά σας σε πολύ λεπτές ροδέλες με το μαντολίνο ή με ένα πάρα πολύ κοφτερό μαχαίρι.
Πολύ σημαντικό είναι να κόψετε όλες τις φέτες στο ίδιο πάχος έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο. Πριν τα μαγειρέψετε πρέπει να είναι τελείως στεγνά. Τα τσιπς τα τηγανίζετε σε ηλιέλαιο σε δόσεις ή τα ψήνετε στον φούρνο. Επειδή ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από λαχανικό σε λαχανικό, θα πρέπει να τα ψήσετε ξεχωριστά ανά είδος.
Τα αλείφετε ελαφρά με ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές, τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε στους 150οC. Τα τσιπς καρότου, κολοκύθας και παντζαριού θέλουν 20΄-25΄. Τα τσιπς κολοκυθιού 30΄, τα τσιπς γλυκοπατάτας 40΄ και τα τσιπς μελιτζάνας 45΄.
Αν τα τηγανίσετε, προσθέτετε αλάτι και διάφορα μυρωδικά (φρέσκα, τριμμένα ή αποξηραμένα, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη, γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα, κύμινο και σκόρδο). Μόλις τα βγάλετε από το τηγάνι πρέπει να τα τοποθετήσετε στο απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Αν τα ψήσετε, τα αλατίζετε και προσθέτετε τα μυρωδικά αφού τα έχετε στρώσει στο ταψί.
Styling: Κ . Λυκουρέση - Φωτογραφίες: StudioM

Διαδικασία

Βήμα 1

Τα κατάλληλα λαχανικά για εύγεστα και πετυχημένα πατατάκια είναι το καρότο, η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα, τα παντζάρια, οι φλάσκες μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Για πετυχημένα και τραγανά τσιπς θα πρέπει να κόψετε τα λαχανικά σας σε πολύ λεπτές ροδέλες με το μαντολίνο ή με ένα πάρα πολύ κοφτερό μαχαίρι.

Βήμα 2

Πολύ σημαντικό είναι να κόψετε όλες τις φέτες στο ίδιο πάχος έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο. Πριν τα μαγειρέψετε πρέπει να είναι τελείως στεγνά. Τα τσιπς τα τηγανίζετε σε ηλιέλαιο σε δόσεις ή τα ψήνετε στον φούρνο. Επειδή ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από λαχανικό σε λαχανικό, θα πρέπει να τα ψήσετε ξεχωριστά ανά είδος.

Βήμα 3

Τα αλείφετε ελαφρά με ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές, τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε στους 150οC. Τα τσιπς καρότου, κολοκύθας και παντζαριού θέλουν 20΄-25΄. Τα τσιπς κολοκυθιού 30΄, τα τσιπς γλυκοπατάτας 40΄ και τα τσιπς μελιτζάνας 45΄.

Βήμα 4

Αν τα τηγανίσετε, προσθέτετε αλάτι και διάφορα μυρωδικά (φρέσκα, τριμμένα ή αποξηραμένα, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη, γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα, κύμινο και σκόρδο). Μόλις τα βγάλετε από το τηγάνι πρέπει να τα τοποθετήσετε στο απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Αν τα ψήσετε, τα αλατίζετε και προσθέτετε τα μυρωδικά αφού τα έχετε στρώσει στο ταψί.

Styling: Κ . Λυκουρέση - Φωτογραφίες: StudioM