mudia saganaki
clock icon
30'

Μύδια σαγανάκι με φέτα και μουστάρδα

Υλικά

  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό μύδια με κέλυφος ή 600 γρ. ψίχα
  • 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 150 ml ζωμό κοτόπουλου φρέσκο ή ψυγείου
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Το ψωμί μπορείτε να το τρίψετε με μία κομμένη σκελίδα σκόρδο για άρωμα, να το αλείψετε με λάδι και μετά να το φρυγανίσετε.

Τα μύδια εδώ συνοδεύονται από τη φέτα,  δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα. Ένα θαλασσινό πιάτο, που μπορεί να γίνει πρόταση και για ένα επίσημο τραπέζι.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και μόλις κάψει το λάδι σοτάρετε για 1΄ μέχρι να γυαλίσουν, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.
Προσθέτετε τα μύδια, ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το κρασί . Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φέτα και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε ελαφρά, ανακατεύετε κλείνετε με το τηγάνι και αφήνετε για 5΄-6΄ να μαγειρευτούν.
Ανοίγετε το καπάκι, ελέγχετε αν άνοιξαν όλα τα μύδια (όσα δεν άνοιξαν τα πετάτε ) και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτετε τη φέτα και τον μαϊντανό, ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε αμέσως με φρυγανισμένο ψωμί.
Φωτογραφία: studiom.com - Food Styling: Κ. Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και μόλις κάψει το λάδι σοτάρετε για 1΄ μέχρι να γυαλίσουν, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.

Βήμα 2

Προσθέτετε τα μύδια, ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το κρασί . Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φέτα και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε ελαφρά, ανακατεύετε κλείνετε με το τηγάνι και αφήνετε για 5΄-6΄ να μαγειρευτούν.

Βήμα 3

Ανοίγετε το καπάκι, ελέγχετε αν άνοιξαν όλα τα μύδια (όσα δεν άνοιξαν τα πετάτε ) και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτετε τη φέτα και τον μαϊντανό, ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε αμέσως με φρυγανισμένο ψωμί.

Φωτογραφία: studiom.com - Food Styling: Κ. Λυκουρέση