Με αυτά μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Και μεγάλωσαν καλά. Άλλωστε τα ζυμαρικά στην ελληνική κουζίνα κατέχουν σημαντικό ρόλο τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη μοντέρνα εκδοχή τους. Το παστίτσιο, η παστιτσάδα με μοσχαράκι ή κόκορα, το κοτόπουλο με χυλοπίτες, η κατσικομακαρονάδα, το γιουβέτσι με κριθαράκι ή χυλοπιτάκι, το κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι, η γαριδομακαρονάδα και η αστακομακαρονάδα είναι μόνο μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές με ζυμαρικά που αγαπούν όλοι οι Έλληνες. Γι αυτό και είμαστε στη θέση Νο 2 στην ευρωπαϊκή κατάταξη, όσον αφορά την κατανάλωση ζυμαρικών, μετά την Ιταλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών.
Γιατί ζυμαρικά;
Γιατί ένα αυτοκίνητο χρειάζεται βενζίνη για να κινηθεί; Τόσο αυτονόητη είναι η απάντηση για την ανάγκη του οργανισμού σε υδατάνθρακες. 45-65% των καθημερινών θερμίδων πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες και τα ζυμαρικά είναι σύνθετοι υδατάνθρακες πρώτης ποιότητας. Ένα φλιτζάνι ζυμαρικά δίνει 200 θερμίδες σύνθετων υδατανθράκων, 7 γρ. φυτικών πρωτεϊνών και 3 γρ. φυτικών ινών. Για πολλά χρόνια, οι διαιτολόγοι προσπαθούσαν να πείσουν ότι δεν έχει σημασία μόνο η ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε αλλά και η ποιότητα. Από αυτήν εξαρτάται η έκρηξη του γλυκαιμικού δείκτη. Γιατί ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια αλλά αργά και σταθερά. Και οι υδατάνθρακες των ζυμαρικών έχουν αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα: να μεταβολίζονται σταδιακά σε γλυκόζη τροφοδοτώντας τον οργανισμό με ενέργεια όλη μέρα.
Ζυμαρικά για όλους
Αν ρωτήσετε οποιαδήποτε Ελληνίδα μάνα με τι μεγάλωσε τα παιδιά της θα σας κοιτάξει με το έκπληκτο βλέμμα εξωγήινου. Μα με τι άλλο εκτός από μακαρόνια; Ποιο παιδί δεν τρελαίνεται για μακαρόνια με κιμά ή για μακαρόνια με κεφτέδες ακόμα και για σκέτα μακαρόνια βουτύρου; Ο εγκέφαλος των παιδιών καταναλώνει υπερδιπλάσια ποσότητα ενέργειας από οποιοδήποτε άλλο όργανο και οι υδατάνθρακες των ζυμαρικών είναι η πιο πλήρης «καύσιμη» ύλη. Στα συν οι βιταμίνες της ομάδας Β (θιαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολικό οξύ), που «θρέφουν» τα κύτταρα του εγκεφάλου, αυξάνοντας τη μνήμη και την αυτοσυγκέντρωση, το μαγνήσιο, το σελήνιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος για τα κόκκαλα και ο σίδηρος που κάνουν τα ζυμαρικά σούπερ θρεπτική τροφή για κάθε ηλικία. Παράλληλα, τα ζυμαρικά περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, αλλά και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλη τροφή για παιδιά, αθλητές και ηλικιωμένους.
Κάνουν και για δίαιτα;
Όσοι κατά καιρούς προσπάθησαν να κόψουν τους υδατάνθρακες από τη δίαιτα ποντάροντας μόνο στις πρωτεΐνες διαπίστωσαν πόσο σοφά δομημένο είναι το σύστημα του οργανισμού. Μετά από ένα χρονικό διάστημα με μια πρωτεϊνική δίαιτα ο οργανισμός κουράζεται και φτάνει στο περίφημο σημείο plateau. Εκεί που δεν μπορεί να χάσει άλλο. Οι υδατάνθρακες, αντίθετα, κρατούν την ισορροπία. Δίνουν την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σε δόσεις ενεργοποιώντας ακόμα πιο έξυπνα τον μεταβολισμό. Αυτό που ανεβάζει το λογαριασμό των θερμίδων είναι οι σάλτσες, τα τυριά, τα βούτυρα, τα λάδια και όλα τα συνοδευτικά και όχι τα ίδια τα ζυμαρικά. Η αγαπημένη μας τροφή δεν είναι καθόλου παχυντική από μόνη της, γι αυτό και σήμερα, όποιο διαιτολόγο και αν συμβουλευτείς, δεν υπάρχει περίπτωση να σου ετοιμάσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και να παραλείψει τα ζυμαρικά. Άλλωστε, υπάρχουν τόσες light συνταγές με μακαρόνια, που δεν συντρέχει κανένας λόγος να τα στερείται κανείς.