psomia_me-haroupaleuro
clock icon
1:10'

Ψωμί με χαρούπι

Υλικά

  • 550ml νερό ζεστό ή χλιαρό
  • 15γρ. μαγιά νωπή, θρυμματισμένη με το πιρούνι
  • 500γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί
  • 500γρ. χαρουπάλευρο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Tips

  • Λόγω του χαρουπάλευρου τα ψωμιά θα είναι σκούρα και δεν μπορείτε να δείτε αν ρόδισαν. Για να ελέγξετε αν έχουν ψηθεί σωστά, αναποδογυρίζετε μια φόρμα βγάζοντας το ψωμί επάνω σε μια πετσέτα. Χτυπάτε με το δάχτυλό σας το κάτω μέρος του ψωμιού. Πρέπει ο ήχος να ακουστεί κούφιος και ξερός.

Το ψωμί με χαρουπάλευρο έχει πολύ νόστιμη γεύση και είναι μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή για το καθημερινό τραπέζι.

Βάζετε σε ένα μπολ το μισό νερό και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.
Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη αλευριών και το αλάτι, ανακατεύετε καλά και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του μίξερ (ή με τα χέρια), μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, μπορεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνετε με το μίξερ για 5 λεπτά (ή για 8-10 λεπτά με τα χέρια), μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.
Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνετε για μισό λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο και πλάθετε σε φραντζόλες. Στρώνετε με λαδόκολλα δύο φόρμες για κέικ και βάζετε εκεί τα ψωμιά. Σκεπάζετε τις φόρμες με μια κουβέρτα και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος του σπιτιού για περίπου 1½ ώρα μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Ξεσκεπάζετε τις φόρμες και τις βάζετε σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνετε τα ψωμιά για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Τα βγάζετε από τις φόρμες και τα αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε ένα μπολ το μισό νερό και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.

Βήμα 2

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη αλευριών και το αλάτι, ανακατεύετε καλά και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του μίξερ (ή με τα χέρια), μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, μπορεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Βήμα 3

Συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνετε με το μίξερ για 5 λεπτά (ή για 8-10 λεπτά με τα χέρια), μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.

Βήμα 4

Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνετε για μισό λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο και πλάθετε σε φραντζόλες. Στρώνετε με λαδόκολλα δύο φόρμες για κέικ και βάζετε εκεί τα ψωμιά. Σκεπάζετε τις φόρμες με μια κουβέρτα και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος του σπιτιού για περίπου 1½ ώρα μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Ξεσκεπάζετε τις φόρμες και τις βάζετε σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνετε τα ψωμιά για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Τα βγάζετε από τις φόρμες και τα αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα