Ο καφές είναι από τις πιο απολαυστικές συνήθειες της καθημερινότητας μας και ενώ γενικά έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες δεν θα λέγαμε όχι αν μπορούσαμε να τον κάνουμε ακόμη πιο υγιεινό.
Δεν φαντάζεσαι πόσο εύκολο είναι να προσθέσεις έξτρα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στον καφέ σου. Μάλιστα, τα υλικά που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις, θα τον κάνουν και πιο γευστικό και σίγουρα διαφορετικό από ό,τι έχεις συνηθίσει, έτσι για μια αλλαγή. Έχουμε και λέμε:
Κανέλα Κεϋλάνης
Είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές της ιδιότητες και επίσης, βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και επιβραδύνει την κένωση του στομάχου. Πρόσθεσε στο φλιτζάνι σου ½ κουτ. γλυκού κανέλα ή ανακάτεψε 1 κουτ. γλυκού κανέλα με τον καφέ που θα βάλεις στην καφετιέρα.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Επίσης είναι καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ασβεστίου και νατρίου, ενώ μεταξύ άλλων περιέχει και βιταμίνη C και χαλκό. Χρησιμοποιείται στην ιατρική παράδοση της Ασίας από την αρχαιότητα ως φάρμακο για τη ναυτία, το κρυολόγημα, τον εμετό και τη δυσπεψία, ενώ είναι αποτελεσματικό στην τόνωση του οργανισμού, στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στη μείωση της χοληστερίνης και τη ρύθμιση του σακχάρου ενώ, απαλύνει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου και του στομαχόπονου. Τι άλλο χρειάζεται να σου πούμε για να προσθέσεις 1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ στον καφέ σου; Θα του δώσει και ωραία γεύση…
Κουρκουμάς
Δεν αποτελεί απλώς ένα καρύκευμα που δίνει γεύση σε φαγητό και ροφήματα, αλλά έχει και πολλά οφέλη για την υγεία, γεγονός που δεν πρέπει να σου κάνει εντύπωση, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική εδώ και χιλιετίες. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του ήπατος, των αρθρώσεων, του εντέρου, του δέρματος και της δυσφορίας από την έμμηνο ρήση. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του πονόδοντου, των αρθριτικών, αλλά και για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως προλαμβάνει τις νόσους του Πάρκινσον και του Alzheimer. Δεδομένου μάλιστα ότι η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πιστεύεται ότι προωθεί την γενική υγεία του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα βοηθά και στην αργή ανάπτυξη του καρκίνου. Για να ενισχύσεις την ευεργετική του δράση, πρόσθεσε τον κουρκουμά στον καφέ σου μαζί με λίγο τριμμένο μαύρο πιπέρι, όπως όταν φτιάχνεις golden milk.
Μάκα
Έρχεται από το Περού και θυμίζει γογγύλι. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, φυτοθρεπτικά συστατικά και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα. Συμβάλει στη μείωση του στρες και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρείται επίσης αφροδισιακό και είναι αρκετά γνωστό σε όλο τον κόσμο αφού έχει επίδραση και στα δύο φύλα. Οι άνδρες μάλιστα που καταναλώνουν μάκα αναφέρουν συχνά ότι παρατηρούν αύξηση της παραγωγής σπέρματος. Μπορείς να το βρεις σε όλα τα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα σε μορφή σκόνης, για να το προσθέσεις σε smoothies, pancakes, μπισκότα και στον καφέ σου.
Κακάο
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, κακάο στον καφέ μπορεί ήδη να έχεις δοκιμάσει, για να του δώσεις ωραία, σοκολατένια γεύση. Γιατί τώρα είναι και μια υγιεινή επιλογή; Επειδή το κακάο σε σκόνη περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως μαγνήσιο που καταπολεμά το στρες, κάλιο και σίδηρο. Είναι επίσης πλούσιο σε καλά λιπαρά, τα οποία μάς κρατούν χορτάτους και γεμάτους ενέργεια. Μπορείς να προσθέσεις από 1 κουτ. γλυκού έως και 1 κουτ. σούπας στον καφέ σου, επιλέγοντας ιδανικά βιολογικό κακάο.
Δείτε επίσης:
Καφές. Yπήρχε… ζωή πριν από αυτόν;
3 απολαυστικά ζεστά lattes χωρίς καφέ
Τα θαυματουργά αντιοξειδωτικά των τροφών