Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης 14 Ιανουαρίου 2020 ο γνωστός επιχειρηματίας Βασίλης Βάρσος. Ο Βασίλης Βάρσος ήταν ένας από τους δύο εγγονούς του Βασίλη Βάρσου, που άνοιξε το 1892 το θρυλικό ζαχαροπλαστείο και το οποίο μετρά πλέον 128 χρόνια ιστορίας.
Την είδηση έκανε γνωστή ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς με σχετική ανάρτηση στο Facebook, ενώ δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής η αιτία θανάτου του.
Ο Γιώργος και ο Βασίλης Βάρσος είναι τα δύο εγγόνια του Βασίλη Βάρσου που ξεκίνησε το 1892 την θρυλική επιχείρηση την οποία «έτρεχαν» μέχρι πριν μερικά χρόνια όταν και ανέλαβε η 4η γενιά, ο Κωνσταντίνος κι ο Αντώνης. Ο Βασίλης Βάρσος είχε βάλει και υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές του 2019 διεκδικώντας την δημαρχία της Κηφισιάς.
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των μελών του για την απώλεια του επιφανούς και αγαπητού μέλους του,
Βασίλη Βάρσου, και απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Ο Βασίλης Βάρσος υπήρξε γνωστός και αγαπητός στην Κηφισιώτικη οικογένεια. Εξαιρετικός επιχειρηματίας, υπέροχος οικογενειάρχης, αγαπητός συμπολίτης, θα μας λείψει πολύ.
Ο Εμπορικός Σύλλογος ενημερώνει τα μέλη του ότι η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στις 2μμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς».
Η ιστορία του θρυλικού ζαχαροπλαστείου
Το 1890 ο ιδρυτής της εταιρείας Βασίλειος Χ. Βάρσος έφυγε από την Καστριώτισσα Φωκίδος με τον αδελφό του και ήρθαν στην Αθήνα.
Το 1892 στην ηλικία των 16 άνοιξε ένα κατάστημα παραγωγής γάλακτος στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα.
Το 1910, ο Βάρσος άκμαζε καθώς απασχολούσε 24 άτομα προσωπικό και είχε ένα από τα μεγαλύτερα ψυγεία της εποχής με 20 παγοκολώνες.
Το 1922 αποφασίστηκε να μεταφερθεί η επιχείρηση στο κέντρο της Κηφισιάς γιατί εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της είχαν την μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.
1940-1950: Κατά τη διάρκεια των σκληρών χρόνων της γερμανικής κατοχής πολλοί Αθηναίοι ήρθαν να ζήσουν στην Κηφισιά, μιας και ήταν πιο εύκολο να βρουν φαγητό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το καθαρό γάλα ήταν πολύ δυσεύρετο αφού συνήθως ήταν νερωμένο. Ο Βάρσος, από σεβασμό προς τους πελάτες του, λάμβανε το γάλα από τους παραγωγούς και το διένειμε αμέσως στους πελάτες του εξασφαλίζοντας έτσι ότι ήταν αγνό και καθαρό. Αυτή η υπεύθυνη στάση και η ειλικρίνεια δημιούργησε πολλούς σταθερούς και αποκλειστικούς πελάτες.
To 1950 ο Κωνσταντίνος Βάρσος έδωσε μια νέα ώθηση στην εταιρεία, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισήγαγε αγελάδες από την Ολλανδία. Μια ολλανδική αγελάδα απέδιδε 35-40 κιλά γάλα, ενώ μια ελληνική 8-10 κιλά. Φυσικά, οι Ολλανδοί πουλούσαν μόνο αγελάδες και όχι ταύρους ώστε να διατηρηθεί η αποκλειστικότητα τους. Ο Κωνσταντίνος μιας και ήταν ένας πολύ έξυπνος επιχειρηματίας, κατάφερε να αγοράσει κάποιες έγκυες αγελάδες κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στην Ολλανδία. Οι περισσότερες από αυτές έχασαν τα μικρά τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με ατμόπλοιο, αλλά από τα λίγα που σώθηκαν, κατάφερε να πάρει δύο ταύρους. Έτσι του δόθηκε η δυνατότητα να αναπαράγει και να βελτιώσει το γένος, κάτι που ήταν μια επανάσταση για τη διαχείριση των αγροκτημάτων και την παραγωγή γάλακτος.
Το 1965, ο Γιώργος και ο Βασίλης Βάρσος ανέλαβαν τη διαχείριση, και η ανάπτυξη και η πρόοδος της εταιρείας συνεχίστηκε. Λόγω του τεράστιου πλήθους κόσμου που συσσωρεύτηκε για να ψωνίσει από τον Βάρσο, χρειάστηκε η προστασία της αστυνομίας διότι οι πελάτες είχαν φτάσει μέχρι την Πλατεία της Κηφισιάς (Τροχονόμο).
Στις κρίσιμες πολιτικές ώρες που πέρασε η Ελλάδα τον Ιούλιο του 1965 το κατάστημα Βάρσος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Το βράδυ εκείνο άρχισαν να μαζεύονται υπουργικά αυτοκίνητα έξω από το κατάστημα και οι υπουργοί χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα της επιχείρησης για τις συνομιλίες τους. Μετά από 1 ωρα το κατάστημα ήταν ανοικτό μόνο για υπουργούς και βουλευτές με την Αικατερίνη Βάρσου να προσφέρει καφέδες και κρουασάν. Τις πρωινές ώρες ήρθε και το ”βαρύ πυροβολικό” όπως λέγανε Μητσοτάκης, Παπασπύρου και Αλαμάνης που στήριζαν τις ελπίδες τους ώστε να μην παραιτηθεί ο Παπανδρέου χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Την περίοδο 1967-1968 η εταιρεία αγόρασε μηχανήματα, των οποίων η χρήση είχε ως αποτέλεσμα μια κατά πολύ βελτιωμένη διαδικασία παραγωγής και μια ακόμα υψηλότερη ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί αντέγραψαν συνδυασμούς και χρήσεις των μηχανημάτων κατά την διάρκεια μίας από τις επισκέψεις τους στο εργαστήριο και μετά ενσωμάτωσαν αυτές τις αλλαγές στις νέες μηχανές τους.
Το 1980 τo κατάστημα Βάρσος είναι το πρώτο στην Ελλάδα που κάνει εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου για την παραγωγή γάλακτος από τον καθηγητή Δρ. Ιωάννου. Η βελτίωση επήλθε κάνοντας διανομή ατμού στους 170 βαθμούς Κελσίου σε όλα τα μηχανήματα.
Το 1992 ο Βάρσος γιορτάζει 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και είναι μια από τις λίγες αιωνόβιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που συνεχίζει πιστή στις αξίες της.
Το 2012 γίνεται πλήρη ανακαίνιση στο χώρο της σάλας (καθιστικό) αλλά και στο πίσω μέρος που λειτουργεί ο κήπος του καταστήματος.
Σήμερα έχει αναλάβει η νεότερη γενιά, ο Κωνσταντίνος και ο Αντώνης, οι οποίοι έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή νέες καινοτόμες ιδέες σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές αρχές, για την ανταπόκριση του Βάρσου Κηφισιά στο εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον της αγοράς, της τεχνολογικής προόδου, του Internet και των social media.