Μπορούν να χαρακτηριστούν και ως διαφορετική εκδοχή του παστίτσιου, τα κανελόνια όμως έχουν τη δική τους μοναδική γεύση που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Παρέα με μια σαλάτα είναι και ένα πρώτης τάξεως κυρίως πιάτο.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα του κιμά. Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε την ντομάτα, τον ξερό βασιλικό, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο.
Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο στο νερό, ανακατεύετε κι αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι να μελώσει και να μαγειρευτεί. Τότε ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό, το φρέσκο βασιλικό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζετε από την φωτιά. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει. Βάζετε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνετε την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η κρέμα.
Ρίχνετε και τους κρόκους των αβγών στην κρέμα ανακατεύοντας καλά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος ανακατεύετε μέσα στη μπεσαμέλ το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί αφού κρατήσετε λίγο στην άκρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα και ξεκινάτε να στήσετε το φαγητό σας. Σε πυρίμαχο σκεύος ρίχνετε αρχικά μερικές κουταλιές από την μπεσαμέλ, την οποία απλώνετε να πάει παντού και να δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα.
Παίρνετε τα κανελόνια ένα ένα και με ένα κουταλάκι τα γεμίζετε με το μίγμα του κιμά. Τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω από την μπεσαμέλ. Τελειώνετε απλώνοντας πάνω από τα κανελόνια τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του φαγητού με το τυρί που κρατήσατε και ψήνετε το φαγητό στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Σερβίρετε τα κανελόνια ζεστά ή χλιαρά σαν ορεκτικό στο επίσημο τραπέζι, αλλά και σαν κυρίως πιάτο στο καθημερινό τραπέζι συνοδεύοντάς τα με μια σαλάτα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη σάλτσα του κιμά. Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε την ντομάτα, τον ξερό βασιλικό, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο.
Βήμα 2
Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο στο νερό, ανακατεύετε κι αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι να μελώσει και να μαγειρευτεί. Τότε ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό, το φρέσκο βασιλικό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζετε από την φωτιά. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει. Βάζετε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνετε την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η κρέμα.
Βήμα 4
Ρίχνετε και τους κρόκους των αβγών στην κρέμα ανακατεύοντας καλά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος ανακατεύετε μέσα στη μπεσαμέλ το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί αφού κρατήσετε λίγο στην άκρη.
Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα και ξεκινάτε να στήσετε το φαγητό σας. Σε πυρίμαχο σκεύος ρίχνετε αρχικά μερικές κουταλιές από την μπεσαμέλ, την οποία απλώνετε να πάει παντού και να δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα.
Βήμα 6
Παίρνετε τα κανελόνια ένα ένα και με ένα κουταλάκι τα γεμίζετε με το μίγμα του κιμά. Τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω από την μπεσαμέλ. Τελειώνετε απλώνοντας πάνω από τα κανελόνια τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του φαγητού με το τυρί που κρατήσατε και ψήνετε το φαγητό στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Σερβίρετε τα κανελόνια ζεστά ή χλιαρά σαν ορεκτικό στο επίσημο τραπέζι, αλλά και σαν κυρίως πιάτο στο καθημερινό τραπέζι συνοδεύοντάς τα με μια σαλάτα.