mikri-Panseta-pasti

Υλικά

  • 500γρ. πανσέτα, σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 2 κουτ. σούπας νερό

Tips

  • Μπορείτε να περάσετε την πανσέτα από τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, να πάρει χρώμα και σβήστε με κρασί και λίγο λεμόνι.
  • Προσθέστε την ψιλοκομμένη, σκέτη ή με σάλτσα ντομάτας στις μακαρονάδες σας ή ψήστε την μαζί με αβγά (μάτια ή ομελέτα) ή όπου αλλού θα χρησιμοποιούσατε μπέικον.
  • Εάν σας περισσέψει, αφήστε την στο ψυγείο ανοιχτή επάνω σε μια σχάρα, να στεγνώσει όλο το βράδυ. Τυλίξτε τη στη συνέχεια σε χαρτί κουζίνας και αποθηκεύστε την στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
  • Η πανσέτα πρέπει να είναι κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες (πάχος λιγότερο από 0,5εκ., περίπου όσο 2 φέτες ζαμπόν), για να «στεγνώσει» και να καρυκευτεί σε 4-5 ώρες.

Πρώτης τάξεως τσιπουρομεζές αλλά ταιριάζει υπέροχα σε σαλάτες και τηγανητά αβγά.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά, εκτός από το νερό. Στρώνετε τις φέτες της πανσέτας σε ένα τάπερ και ραντίζετε με το νερό.
Τοποθετείτε από πάνω ένα βάρος (ιδανικά ένα ίδιο τάπερ με μια μεγάλη κονσέρβα ή ένα γυάλινο βάζο), για να πιέζεται καλά. Αφήνετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Ξεπλένετε την πανσέτα, σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση. Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studiom.gr

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά, εκτός από το νερό. Στρώνετε τις φέτες της πανσέτας σε ένα τάπερ και ραντίζετε με το νερό.

Βήμα 2

Τοποθετείτε από πάνω ένα βάρος (ιδανικά ένα ίδιο τάπερ με μια μεγάλη κονσέρβα ή ένα γυάλινο βάζο), για να πιέζεται καλά. Αφήνετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.

Βήμα 3

Ξεπλένετε την πανσέτα, σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση. Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studiom.gr