Η φάβα ταιριάζει πολύ με θαλασσινά. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για πρώτο πιάτο, με την απαλή υφή της φάβας να μάς επιτρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε σαν βάση και να τη συνδυάσουμε με τις λεπτές γεύσεις των θαλασσινών.
Υλικά
- 500γρ. φάβα
- 2-3 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα στα 4
- 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 λίτρα νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 200γρ. γαρίδες μέτριες, χωρίς κέλυφος
- 200γρ. καλαμαράκια μικρά, καθαρισμένα
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού (περασμένο στις λεπτές λεπίδες του τρίφτη)
- αλάτι, πιπέρι
- φρυγανισμένες, λεπτές φέτες από σταρένιο ψωμί
- βασιλικό φρέσκο ή δυόσμο
Για τη φάβα
Για τα θαλασσινά
Για το σερβίρισμα
Tips
- Αν θέλετε, ετοιμάζετε τα θαλασσινά την προηγούμενη μέρα και τα αφήνετε στο ψυγείο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάχνετε τη φάβα: Πλένετε τη φάβα σε σουρωτήρι και τη βράζετε σε δύο λίτρα νερό μαζί με τα κρεμμύδια και το φύλλο δάφνης. Αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται και την αφήνετε να βράσει μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει καλά.Βήμα 2
Χτυπάτε τη φάβα με τον μαϊντανό στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν κρέμα και προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε πάλι το μίγμα μέχρι να γίνει σαν αφρός.Βήμα 3
Ασχολείστε με τα θαλασσινά: Χρησιμοποιείτε μόνο τα πλοκάμια από τα καλαμαράκια. Τα βράζετε σε άφθονο νερό με αλάτι, τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Βράζετε και τις γαρίδες σε νερό με το ξίδι και λίγο αλάτι για 3 λεπτά μόνο και τις στραγγίζετε.Βήμα 4
Ανακατεύετε σε μέτριο μπολ το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε τα θαλασσινά και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 1 ώρα.Βήμα 5
Τοποθετείτε μια στρώση φάβας σε κάθε φρυγανισμένη φέτα ψωμιού. Απλώνετε πάνω στη φάβα από μία κουταλιά θαλασσινά με τη σάλτσα τους. Διακοσμείτε με φρέσκο θυμάρι.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey