kolokytholoulouda-gemista-me-sauce-yaourtiou
clock icon
1:15'

Κολοκυθολούλουδα γεμιστά με σος γιαουρτιού

Υλικά

  • 36 κολοκυθολούλουδα φρεσκοκομμένα
  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, λιωμένα στο μίξερ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, λιωμένο στο μίξερ
  • 1 νεροπότηρο ρύζι νυχάκι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο φρεσκοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 4 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες, χωρίς κουκούτσι
  • 1 φλιτζάνι άνηθο φρεσκοκομμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • Για τη σος γιαουρτιού

  • 250γρ. γιαούρτι σουρωτό
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι

Νόστιμοι και τρυφεροί, αυτοί οι κολοκυθανθοί γεμιστοί με ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και μυρωδικά θα γίνουν από τους αγαπημένους ουζομεζέδες.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε όλα τα κρεμμύδια, τα αφήνετε να σοταριστούν λίγο και μόλις τραβηχτούν τα υγρά ρίχνετε το ρύζι, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το δυόσμο, το κουκουνάρι, τη σταφίδα και το αλάτι. Προσθέτετε λιγάκι νεράκι και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά. Αποσύρετε τη γέμιση από τη φωτιά και ρίχνετε τον άνηθο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε τα λουλούδια σας και διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα να σκεπάσουν το επάνω μέρος.
Τα ακουμπάτε σε ένα ταψί του φούρνου μικρού μεγέθους. Μόλις γεμίσει το ταψάκι ρίχνετε από πάνω νεράκι μέχρι να σκεπαστούν οι ανθοί και τον χυμό λεμονιού. Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
Όσο ψήνονται ετοιμάζετε τη σος γιαουρτιού: Ανακατεύετε καλά τα υλικά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές και βάζετε τη σος σε ένα μπολ. Διακοσμείτε με μια κορφούλα δυόσμου.
Σε ένα στρογγυλό δισκάκι τοποθετείτε τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα και τα σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε όλα τα κρεμμύδια, τα αφήνετε να σοταριστούν λίγο και μόλις τραβηχτούν τα υγρά ρίχνετε το ρύζι, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το δυόσμο, το κουκουνάρι, τη σταφίδα και το αλάτι. Προσθέτετε λιγάκι νεράκι και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά. Αποσύρετε τη γέμιση από τη φωτιά και ρίχνετε τον άνηθο.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε τα λουλούδια σας και διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα να σκεπάσουν το επάνω μέρος.

Βήμα 3

Τα ακουμπάτε σε ένα ταψί του φούρνου μικρού μεγέθους. Μόλις γεμίσει το ταψάκι ρίχνετε από πάνω νεράκι μέχρι να σκεπαστούν οι ανθοί και τον χυμό λεμονιού. Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Βήμα 4

Όσο ψήνονται ετοιμάζετε τη σος γιαουρτιού: Ανακατεύετε καλά τα υλικά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές και βάζετε τη σος σε ένα μπολ. Διακοσμείτε με μια κορφούλα δυόσμου.

Βήμα 5

Σε ένα στρογγυλό δισκάκι τοποθετείτε τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα και τα σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb