keftedakia-laxanikon
clock icon
50'

Κεφτεδάκια λαχανικών

Υλικά

  • ½ κιλό κολοκύθια τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 μεγάλες πατάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 3 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 φινόκιο χοντροκομμένο
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης χοντροκομμένες
  • 1 μελιτζάνα, σε μικρά κομματάκια
  • 1 φλιτζάνι άνηθο
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
  • 600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • αλάτι

Κεφτεδάκια με λαχανικά που η νοστιμάδα τους δεν έχει κάτι να ζηλέψει από αυτά που φτιάχνονται με κρέας.

Ετοιμάζετε το μίγμα των κεφτέδων: Βάζετε στο μπλέντερ το χοντροκομμένο φινόκιο, τις πιπεριές και τη μελιτζάνα. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν ένας πολτός.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τις τριμμένες πατάτες και τα καρότα, τον πολτό που φτιάξετε από το μπλέντερ, τον άνηθο και τον ξερό δυόσμο. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και ρίχνετε σιγά σιγά αλεύρι (όσο χρειαστεί) ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας πολτός αρκετά πηχτός, αλλά όχι σφιχτός. Αλατίζετε το μίγμα, ανακατεύετε και το αφήνετε να ησυχάσει για 1 ώρα.
Ζεσταίνετε άφθονο σπορέλαιο σε ένα τηγάνι. Με ένα κουτάλι παίρνετε μια κουταλιά μίγμα, το ρίχνετε στο αλεύρι και, αφού το αλευρώσετε, το τηγανίζετε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει.
Βγάζετε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι, τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα πολλά λάδια και τα σερβίρετε σε πιατέλα. Συνοδεύονται πολύ ευχάριστα από ένα χούμους.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το μίγμα των κεφτέδων: Βάζετε στο μπλέντερ το χοντροκομμένο φινόκιο, τις πιπεριές και τη μελιτζάνα. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν ένας πολτός.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τις τριμμένες πατάτες και τα καρότα, τον πολτό που φτιάξετε από το μπλέντερ, τον άνηθο και τον ξερό δυόσμο. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και ρίχνετε σιγά σιγά αλεύρι (όσο χρειαστεί) ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας πολτός αρκετά πηχτός, αλλά όχι σφιχτός. Αλατίζετε το μίγμα, ανακατεύετε και το αφήνετε να ησυχάσει για 1 ώρα.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε άφθονο σπορέλαιο σε ένα τηγάνι. Με ένα κουτάλι παίρνετε μια κουταλιά μίγμα, το ρίχνετε στο αλεύρι και, αφού το αλευρώσετε, το τηγανίζετε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει.

Βήμα 4

Βγάζετε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι, τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα πολλά λάδια και τα σερβίρετε σε πιατέλα. Συνοδεύονται πολύ ευχάριστα από ένα χούμους.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb