Πιάτο που αξιοποιεί τη φθινοπωρινή κολοκύθα με έναν από τους πιο νόστιμους τρόπους.
Υλικά
- 1 κιλό νεαρό μοσχάρι
- 800γρ. κολοκύθα, σε μικρούς κύβους (στο ίδιο μέγεθος περίπου με το κρέας)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 2-3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 φλιτζάνι γλυκό κρασί Μοσχάτο
- 3 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου
- 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- ½ κουτ. σούπας θυμάρι αποξηραμένο
- ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Το tip του μάγειρα: Το κρέας θέλει καλό σοτάρισμα για να μη χάσει τα υγρά του και στεγνώσει.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε την κολοκύθα πασπαλισμένη με αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα. Βγάζετε την κολοκύθα και την κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, προσθέτετε το κρέας πασπαλισμένο με αλάτι, πιπέρι, πουδραρισμένο με αλεύρι και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Βήμα 3
Βγάζετε το κρέας και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, το καρότο, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Βήμα 4
Βάζετε ξανά το κρέας μέσα στην κατσαρόλα, σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί για 2 λεπτά.
Βήμα 5
Προσθέτετε την ντομάτα, τον ζωμό, τα φύλλα δάφνης, την πάπρικα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μοσχαράκι να μαγειρευτεί για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
Βήμα 6
Ρίχνετε την κολοκύθα, αναταράσσετε την κατσαρόλα να ανακατευτούν και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν κρέας και κολοκύθα και να χυλώσει η σάλτσα.