Την πρώτη φορά που το επισκέφθηκα, το καλοκαίρι του 2016, μόλις λίγες ημέρες μετά το opening του, έπαθα σοκ. Ένα σοβαρό γαστρονομικό εστιατόριο που λειτουργούσε με συνεργατική λογική (μέσω μιας κολεκτίβας 12 ατόμων), έπαιζε με όρους, τεχνικές και μια γενικότερη Νew Νordic αισθητική που αντικατοπτριζόταν τόσο στο food plating όσο και στον minimal industrial χώρο του.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποια πιάτα από το πρώτο μενού, όπως το συκώτι σωτέ με σος κερασιού και το yakitori χοιρινής πανσέτας γλασαρισμένο με χαρουπόμελο. Η δε λίστα κρασιών ήταν επίσης πρωτοποριακή για την εποχή της (και για την πόλη που βρισκόταν): με λίγες προτάσεις επικεντρωμένες αρκετά στα φυσικά και βιοδυναμικά κρασιά. Ένα τεράστιο στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη που μάλλον στέφθηκε με σχετική αποτυχία, αφού έναν χρόνο μετά επιστρέφοντας στα τραπέζια του ήρθα αντιμέτωπος με μια κάρτα εμφανώς πιο «συντηρητική» και στοχευμένη σε ένα λιγότερο υποψιασμένο κοινό. Τώρα, δύο χρόνια μετά και ύστερα από αυτή τη γαστρονομική ταλάντωση, το Radikal φαίνεται ότι έχει βρει τον δρόμο του, καταφέρνοντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στους δύο «κόσμους» -άλλωστε η κουζίνα ξέρει πολλά καντάρια μαγειρική και έχει στέρεες βάσεις στην Νέα Ελληνική Κουζίνα, καταφέρνοντας να βγάζει ακόμα και στα φαινομενικά πιο «μπρουτάλ» πιάτα της, όπως το αρνάκι σιγομαγειρεμένο για επτά ώρες με αρωματικό πλιγούρι, έναν fine dining εκλεπτυσμό. Μου αρέσει επίσης ότι παίζουν και με πιο νεο-καφενειακά πιάτα, όπως το σκουμπρί φλαμπέ με ούζο, λεμόνι και χόρτα, αλλά και ότι διατηρούν το απαραίτητο link με το πρώτο μενού στο συκώτι σωτέ με βαλσάμικο και αχλάδι ποσέ σε αρωματικό κρασί. Ένα γαστρονομικό διαμάντι που αξίζει να ανακαλυφθεί.

info
Radikal, Στεργίου Πολυδώρου 61, Ανω Πόλη, τηλ. 2310 202070

Το άρθρο της εβδομάδας