spanaki-souffle
clock icon
1:20'

Σουφλέ σπανάκι με μετσοβόνε, γραβιέρα και κασέρι

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο μεγάλο ή 2 μικρότερα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 40γρ. βούτυρο + επιπλέον για το βουτύρωμα του σκεύους
  • 40γρ. αλεύρι
  • 500ml γάλα φρέσκο
  • 6 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 100γρ. μετσοβόνε χοντροτριμμένο
  • 150γρ. γραβιέρα Κρήτης χοντροτριμμένη
  • 100γρ. κασέρι πικάντικο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα του σκεύους

Ξεχάστε την παρμεζάνα, το έμενταλ και το γκούντα. Αυτό το σουφλέ γίνεται με 3 αγαπημένα ελληνικά τυριά και είναι απλά ακαταμάχητο!

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το πράσο και τα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά. Όταν μαραθούν προσθέτετε το σπανάκι και μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του. Τραβάτε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα μυρώνια και τον άνηθο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190oC. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε να ψηθεί ελαφρά και ρίχνετε το γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά με αβγοδάρτη για να μη σβολιάσει η κρέμα. Όταν πήξει τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα τυριά (αφού κρατήσετε λίγο από το καθένα στην άκρη), το μοσχοκάρυδο και τους κρόκους των αβγών. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα με το σπανάκι.
Ανακατεύετε ξανά και αλατοπιπερώνετε. Χτυπάτε τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή μαρέγκα και τα ενσωματώνετε στο μίγμα του σουφλέ με απαλές κυκλικές κινήσεις.
Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά ένα σκεύος για σουφλέ ή 8 ατομικά σκεύη. Αδειάζετε μέσα το μίγμα και πασπαλίζετε την επιφάνεια με τα τριμμένα τυριά που κρατήσατε.
Ψήνετε στον φούρνο μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει το σουφλέ. Το σερβίρετε μόλις το ξεφουρνίσετε.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το πράσο και τα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά. Όταν μαραθούν προσθέτετε το σπανάκι και μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του. Τραβάτε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα μυρώνια και τον άνηθο.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190oC. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε να ψηθεί ελαφρά και ρίχνετε το γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά με αβγοδάρτη για να μη σβολιάσει η κρέμα. Όταν πήξει τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα τυριά (αφού κρατήσετε λίγο από το καθένα στην άκρη), το μοσχοκάρυδο και τους κρόκους των αβγών. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα με το σπανάκι.

Βήμα 3

Ανακατεύετε ξανά και αλατοπιπερώνετε. Χτυπάτε τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή μαρέγκα και τα ενσωματώνετε στο μίγμα του σουφλέ με απαλές κυκλικές κινήσεις.

Βήμα 4

Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά ένα σκεύος για σουφλέ ή 8 ατομικά σκεύη. Αδειάζετε μέσα το μίγμα και πασπαλίζετε την επιφάνεια με τα τριμμένα τυριά που κρατήσατε.

Βήμα 5

Ψήνετε στον φούρνο μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει το σουφλέ. Το σερβίρετε μόλις το ξεφουρνίσετε.

Βήμα 6

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή