Τα σουτζουκάκια είναι αναμφισβήτητα το απόλυτο comfort food. Το σερβίρουμε λοιπόν σε μία ακόμα πληθωρική συνταγή.
Υλικά
- 800γρ. κιμά κοτόπουλου
- 4 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα
- 100ml μπίρα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 2 αβγά
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινο κοπανισμένους
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 800γρ. ντοματάκια κονκασέ από κονσέρβα
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζετε το ψωμί στην μπίρα. Το στύβετε καλά με το χέρι και κρατάτε την μπίρα.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια μαζί με ανάλογο αλατοπίπερο και ζυμώνετε προσθέτοντας λίγη λίγη την μπίρα. Σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τη σάλτσα.
Βήμα 3
Για τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο ελαφρά. Προσθέτετε τα ντοματάκια, τον πελτέ, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Ρίχνετε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια βράση. Κατόπιν, αποσύρετε από τη φωτιά το τηγάνι και μεταφέρετε τη μισή σάλτσα σε πυρίμαχο σκεύος.
Βήμα 4
Βγάζετε το μίγμα για τα σουτζουκάκια από το ψυγείο και βρέχοντας τακτικά τα χέρια σας πλάθετε σουτζουκάκια βάρους 25-30γρ. το καθένα.
Βήμα 5
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε ελαφρά τα σουτζουκάκια και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα αραδιάζετε στο σκεύος με τη σάλτσα σε μονή στρώση. Περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνετε για 30 λεπτά. Σερβίρετε με γαρνιτούρα της επιλογής σας.