Τους χειμερινούς μήνες η σούπα τραχανά έχει την τιμητική της στο ελληνικό τραπέζι. Τη φτιάχνουμε σε μια νόστιμη εκδοχή με μανιτάρια.
Υλικά
- 1½ φλιτζάνι ξινόχοντρο (τραχανά)
- 1½ φλιτζάνι μανιτάρια φρέσκα, σε λεπτές φέτες
- 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
- 7 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή νερό
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό, τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Μπορείτε να προσθέσετε όλο το γιαούρτι στη σούπα στο τέλος του βρασίματος, παραλείποντας το δυόσμο, και να σερβίρετε τη σούπα με τριμμένο κεφαλοτύρι ή καπνιστό Μετσοβόνε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε το ζωμό να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα τον ξινόχοντρο, ανακατεύοντας μέχρι ο ζωμός να ξαναπάρει βράση. Αφήνετε τον τραχανά να σιγοβράσει μέχρι να ετοιμάσετε τα μανιτάρια.Βήμα 2
Σε ξεχωριστό σκεύος σοτάρετε τα μανιτάρια με το βούτυρο για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν και τα προσθέτετε στον τραχανά. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το βράσιμο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς.Βήμα 3
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι με τρεις τέσσερις κουταλιές από το ζωμό της σούπας και προσθέτετε το δυόσμο. Σερβίρετε τη σούπα στα μπολ, προσθέτοντας στο κέντρο του καθενός από δύο κουταλιές γιαούρτι.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή