Ένα νόστιμο χειμωνιάτικο γλυκό που θα σάς μαγεύσει με το μεθυστικό άρωμά του.
Υλικά
- 1½ κιλό αχλάδια
- 2 ξυλάκια κανέλα
- 1 νεροπότηρο γλυκό κρασί Σάμου
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
- 1 σφηνάκι τσίπουρο
- 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κοφτή κουτ. γλυκού καφέ στιγμιαίο
Για τη σάλτσα σοκολάτας
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τα αχλάδια από το φλούδι τους και τα κουκούτσια. Τα κόβετε σε τέσσερα κομμάτια το καθένα. Τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Περιχύνετε με το γλυκό κρασί και προσθέτετε ένα ποτήρι νερό. Βράζετε τα αχλάδια σε μέτρια φωτιά για περίπου 30-45 λεπτά.
Βήμα 2
Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε την κανέλα και το γλυκάνισο από το ζουμί και τα περνάτε από το μπλέντερ να πολτοποιηθούν και να γίνουν ένας βελούδινος πολτός. Τον κρυώνετε καλά στο ψυγείο.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας: σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε το γάλα, το τσίπουρο και το στιγμιαίο καφέ. Ανακατεύετε και τα αφήνετε να ζεσταθούν καλά χωρίς να πάρουν βράση. Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και τη ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα.
Βήμα 4
Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη σοκολάτα να λιώσει σιγά σιγά χωρίς να αφήσετε το μίγμα να πάρει βράση. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και διατηρείτε τη σάλτσα σοκολάτας χλιαρή.
Βήμα 5
Σερβίρετε τη σούπα αχλάδι σε φλιτζάνια τσαγιού περιχύνοντας από πάνω με λίγη σάλτσα σοκολάτας. Διακοσμείτε το κάθε φλιτζάνι με ένα ξυλάκι κανέλας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb