patatotiropita xelmis small
clock icon
60'

Πατατοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά

    Για τη γέμιση

  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. γάλα πλήρες
  • αλάτι, φρέσκο πιπέρι
  • δυόσμο και άνηθο, ψιλοκομμένους (προαιρετικά)
  • Για το τύλιγμα

  • 6 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια διαφορετική τυρόπιτα με φέτα, ανθότυρο και μυρωδικά όπου αντί για φύλλο χρησιμοποιεί λεπτές φέτες πατάτας. Η συνταγή έχει λίγη τεχνική, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Μια τυρόπιτα που θα απολαύσουν όλοι στο τραπέζι!

Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Σπάμε με ένα πιρούνι τη φέτα και το ανθότυρο, ενσωματώνουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε μια μεμβράνη σε ένα ταψί και στρώνουμε το μείγμα φτιάχνοντας μια ορθογώνια πλάκα 18x12 εκ. Το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 ώρες. Oταν σφίξει, κόβουμε την πλάκα σε 4 κομμάτια 9x6 εκ.

Για το τύλιγμα:
Βάζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό, έχουμε το βούτυρο και ένα πινέλο πρόχειρο, τοποθετούμε την κόλλα Α4 στον πάγκο και από πάνω στρώνουμε ένα κομμάτι μεμβράνη.

Ρυθμίζουμε το μαντολίνο ώστε να κόβει φέτες 1-1,5 χιλιοστό. Με το πινέλο βουτυρώνουμε τη μεμβράνη στο μέγεθος της Α4 και ξεκινάμε να κόβουμε τις πατάτες. Στρώνουμε τις πατάτες πάνω στη μεμβράνη, έτσι ώστε να πατάει η μία την άλλη και να μην αφήνει κενά, χρησιμοποιώντας την Α4 ως οδηγό.

Βουτυρώνουμε με το πινέλο τις πατάτες και τοποθετούμε το ένα από τα 4 κομμάτια της γέμισης στη μέση από τις πατάτες. Διπλώνουμε με τη βοήθεια της μεμβράνης το πάνω και το κάτω κομμάτι σαν πακέτο και πιέζουμε ελαφρώς.
Διπλώνουμε τα φτερά το ένα από πάνω και το άλλο από κάτω, τυλίγουμε με τη μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια. Αφήνουμε στην κατάψυξη για 30΄και ψήνουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα στους 180°C για 25΄-30΄.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food Styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Σπάμε με ένα πιρούνι τη φέτα και το ανθότυρο, ενσωματώνουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε μια μεμβράνη σε ένα ταψί και στρώνουμε το μείγμα φτιάχνοντας μια ορθογώνια πλάκα 18x12 εκ. Το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 ώρες. Oταν σφίξει, κόβουμε την πλάκα σε 4 κομμάτια 9x6 εκ.

Βήμα 2

Για το τύλιγμα:
Βάζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό, έχουμε το βούτυρο και ένα πινέλο πρόχειρο, τοποθετούμε την κόλλα Α4 στον πάγκο και από πάνω στρώνουμε ένα κομμάτι μεμβράνη.

Ρυθμίζουμε το μαντολίνο ώστε να κόβει φέτες 1-1,5 χιλιοστό. Με το πινέλο βουτυρώνουμε τη μεμβράνη στο μέγεθος της Α4 και ξεκινάμε να κόβουμε τις πατάτες. Στρώνουμε τις πατάτες πάνω στη μεμβράνη, έτσι ώστε να πατάει η μία την άλλη και να μην αφήνει κενά, χρησιμοποιώντας την Α4 ως οδηγό.

Βήμα 3

Βουτυρώνουμε με το πινέλο τις πατάτες και τοποθετούμε το ένα από τα 4 κομμάτια της γέμισης στη μέση από τις πατάτες. Διπλώνουμε με τη βοήθεια της μεμβράνης το πάνω και το κάτω κομμάτι σαν πακέτο και πιέζουμε ελαφρώς.
Διπλώνουμε τα φτερά το ένα από πάνω και το άλλο από κάτω, τυλίγουμε με τη μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια. Αφήνουμε στην κατάψυξη για 30΄και ψήνουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα στους 180°C για 25΄-30΄.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food Styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M