Tsoureki,Braid,,Greek,Easter,Sweet,Bread,,On,Wood
clock icon
2:0'

Παραδοσιακό τσουρέκι, κλασικό και με σοκολάτα

Υλικά

  • Για 2 μεγάλα τσουρέκια
  • 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
  • 200 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 50 γρ. φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 5 γρ. τριμμένη μαστίχα
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 αβγό, χτυπημένο με λίγο νερό, για το άλειμμα  
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλο φιλέ
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Το απόλυτο μυστικό για τέλεια τσουρέκια είναι η φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι, ένα μοναδικό υλικό κορυφαίας ποιότητας που απογειώνει γευστικά τις δημιουργίες μας και εξασφαλίζει την επιτυχία κάθε συνταγής. Κλασικά αλλά και με σοκολάτα, είναι απολαυστικότατα.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, μέχρι να χλυάνει και διαλύουμε μέσα τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα με τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι και με το γάντζο ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο ζυμάρι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να φουσκώσει καλά (να διπλασιαστεί σε όγκο).

Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, μοιράζουμε σε έξι ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μακριά, χοντρά κορδόνια. Φτιάχνουμε δύο πλεξούδες, ενώνουμε καλά στις άκρες και τις αφήνουμε να φουσκώσουν (να διπλασιαστούν σε όγκο).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Αλείφουμε καλά τα τσουρέκια, σε όλη τους την επιφάνειά, με το αβγό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Για τη σοκολατένια εκδοχή, πριν κάνουμε την πλεξούδα, ανοίγουμε τα κορδόνια ένα ένα με πλάστη, απλώνουμε μέσα την κουβερτούρα και τα κλείνουμε πάλι τυλίγοντάς τα ελαφρά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, μέχρι να χλυάνει και διαλύουμε μέσα τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι.

Βήμα 2

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα με τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι και με το γάντζο ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Βήμα 3

Ρίχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο ζυμάρι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Βήμα 4

Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να φουσκώσει καλά (να διπλασιαστεί σε όγκο).

Βήμα 5

Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, μοιράζουμε σε έξι ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μακριά, χοντρά κορδόνια. Φτιάχνουμε δύο πλεξούδες, ενώνουμε καλά στις άκρες και τις αφήνουμε να φουσκώσουν (να διπλασιαστούν σε όγκο).

Βήμα 6

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Αλείφουμε καλά τα τσουρέκια, σε όλη τους την επιφάνειά, με το αβγό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 7

Για τη σοκολατένια εκδοχή, πριν κάνουμε την πλεξούδα, ανοίγουμε τα κορδόνια ένα ένα με πλάστη, απλώνουμε μέσα την κουβερτούρα και τα κλείνουμε πάλι τυλίγοντάς τα ελαφρά.