fasolia-mavromatika-me-xorta-kai-agginares-IMG_0053
clock icon
1:20'

Μαυρομάτικα με χόρτα, μυρωδικά και αγκινάρες τουρσί

Υλικά

  • 300γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 300γρ. σπανάκι
  • 300γρ. σέσκουλα
  • 300γρ. σταμναγκάθι
  • 4 αγκινάρες τουρσί από βάζο ή καθαρισμένες, έτοιμες για βράσιμο αν δεν είναι η εποχή τους
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Τα μαυρομάτικα ταιριάζουν πολύ με κάθε λογής χόρτα και λαχανικά. Σε αυτή τη συνταγή το παρών δίνουν σπανάκι, σέσκουλα, σταμναγκάθι και αγκινάρες τουρσί.

Βάζετε τα φασόλια να βράσουν σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι εντελώς. Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτετε αλάτι.
Στο μεταξύ πλένετε καλά και καθαρίζετε τα χόρτα. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτετε τα χόρτα, τα μυρωδικά χοντροκομμένα, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, το μαραθόσπορο και τα προβρασμένα φασόλια. Αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 25 λεπτά επιπλέον.
Προσθέτετε τις αγκινάρες στο τέλος κι ανακατεύετε μια δυο φορές προσεκτικά. Ρίχνετε το λεμόνι, επιπλέον αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε με λίγο επιπλέον μάραθο ψιλοκομμένο.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα φασόλια να βράσουν σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι εντελώς. Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτετε αλάτι.

Βήμα 2

Στο μεταξύ πλένετε καλά και καθαρίζετε τα χόρτα. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα χόρτα, τα μυρωδικά χοντροκομμένα, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, το μαραθόσπορο και τα προβρασμένα φασόλια. Αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 25 λεπτά επιπλέον.

Βήμα 4

Προσθέτετε τις αγκινάρες στο τέλος κι ανακατεύετε μια δυο φορές προσεκτικά. Ρίχνετε το λεμόνι, επιπλέον αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε με λίγο επιπλέον μάραθο ψιλοκομμένο.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή