Τα μαυρομάτικα ταιριάζουν πολύ με κάθε λογής χόρτα και λαχανικά. Σε αυτή τη συνταγή το παρών δίνουν σπανάκι, σέσκουλα, σταμναγκάθι και αγκινάρες τουρσί.
Υλικά
- 300γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 300γρ. σπανάκι
- 300γρ. σέσκουλα
- 300γρ. σταμναγκάθι
- 4 αγκινάρες τουρσί από βάζο ή καθαρισμένες, έτοιμες για βράσιμο αν δεν είναι η εποχή τους
- 1 ματσάκι μυρώνια
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι μάραθο
- 4 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- χυμό από ½ λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε τα φασόλια να βράσουν σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι εντελώς. Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτετε αλάτι.Βήμα 2
Στο μεταξύ πλένετε καλά και καθαρίζετε τα χόρτα. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.Βήμα 3
Προσθέτετε τα χόρτα, τα μυρωδικά χοντροκομμένα, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, το μαραθόσπορο και τα προβρασμένα φασόλια. Αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 25 λεπτά επιπλέον.Βήμα 4
Προσθέτετε τις αγκινάρες στο τέλος κι ανακατεύετε μια δυο φορές προσεκτικά. Ρίχνετε το λεμόνι, επιπλέον αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε με λίγο επιπλέον μάραθο ψιλοκομμένο.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή