Φτιάχνουμε μια υγιεινή και ελαφριά λεμονόπιτα με ελαιόλαδο και γλάσο, ιδανική για επιδόρπιο μετά την κρεατοφαγία του πασχαλινού τραπεζιού. Η συνταγή απογειώνεται χάρη στα προïόντα ΓΙΩΤΗΣ.
Υλικά
- 300 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- 220 γρ. ζάχαρη λευκή
- 2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 180 ml ε.π. ελαιόλαδο, απαλό σε γεύση
- 4 αυγά
- 60 ml χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
- 1 κουτ. σούπας + ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (από 1 μεγάλο λεμόνι)
- 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
- 140 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
Μερίδες: 6
Για το γλάσο
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο ή 180°C. Εν τω μεταξύ, λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι και το στρώνουμε με λαδόκολλα, έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες στις μεγάλες πλευρές. Αυτό γίνεται για να μπορέσουμε στη συνέχεια να ξεφορμάρουμε εύκολα το κέικ, τραβώντας το με τη βοήθεια της λαδόκολλας.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη, το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ και το αλάτι. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη το ελαιόλαδο, τα αυγά, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη βανίλια. Μεταφέρουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και «διπλώνουμε» με μαρίζ μέχρι να μη βλέπουμε πια αλεύρι (όχι παραπάνω).
Βήμα 3
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 55΄-60΄ ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στη μέση του κέικ. Αφήνουμε στην άκρη για 5΄ να κρυώσει και μετά ξεφορμάρουμε τραβώντας προς τα πάνω τις άκρες της λαδόκολλας. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως σε σχάρα.
Βήμα 4
Γλάσο: Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με τη 1 κουταλιά χυμό λεμόνι. Προσθέτουμε όσο ακόμα χυμό χρειάζεται για να γίνει το γλάσο τόσο υδαρές όσο να πέφτει σχετικά εύκολα και περιχύνουμε το κρύο κέικ.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.