Αυτό το τυλιχτό σουβλάκι με κουνουπίδι και σάλτσα ψητής ντομάτας το απολαμβάνουμε χωρίς καθόλου τύψεις, είτε νηστεύουμε, είτε αποφεύγουμε να καταναλώνουμε κρέας.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 3/4 κουτ. γλυκού αποξηραμένο σκόρδο
- 3/4 κουτ. γλυκού αποξηραμένο κρεμμύδι
- 1 μέτριο κουνουπίδι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 20 ντοματίνια
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξίδι
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο, προαιρετικά
- 215 γρ. αλεύρι
- 4 γρ. μαγιά
- 130 ml χλιαρό νερό
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αγγούρι
- κρεμμύδι
- μουστάρδα
- μαϊντανό
Για τον γύρο κουνουπιδιού
Για την ψητή σάλτσα ντομάτας- σκόρδου
Για τις πίτες και το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Γύρος: Στον πολυκόφτη αλέθουμε όλα τα μπαχαρικά, μαζί με αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε το κουνουπίδι στη μέση και με το μαντολίνο σε λεπτές φέτες. Το βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Μαρινάρουμε για 20΄ και ψήνουμε στους 180οC μέχρι να μαλακώσει.
Βήμα 2
Σάλτσα ντομάτας: Σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι βάζουμε τα ντοματίνια και τα σκόρδα, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 25΄ στους 200οC. Κατόπιν πολτοποιούμε τις ντομάτες, τα σκόρδα αφού τα ξεφλουδίσουμε, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας.
Βήμα 3
Πίτες: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15΄. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλάτι και ζυμώνουμε για 3΄ στο μίξερ. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο για 45΄. Κατόπιν χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ισόποσα κομμάτια και ανοίγουμε επάνω σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο το κάθε ζυμάρι σε στρογγυλό, λεπτό φύλλο περίπου 2-3 εκ. Αλείφουμε κάθε πίτα με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε ζεστό τηγάνι περίπου 2΄ από κάθε πλευρά.
Βήμα 4
Σερβίρουμε τυλίγοντας πίτες που έχουμε γεμίσει με σάλτσα, γύρο κουνουπιδιού, αγγούρι, μουστάρδα, κρεμμύδι και μαϊντανό.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη