Ένα εύκολο και θρεπτικό σνακ με κοτόπουλο, ιδανικό για κολατσιό στο σχολείο. Η συνταγή απογειώνεται με το Βούτυρο Lurpak.
Ζύμη: Σε ένα µπολ ανακατεύουµε το γιαούρτι µε το ελαιόλαδο και το
Βούτυρο Lurpak µε τον αυγοδάρτη (ή στον κάδο του µίξερ), µέχρι να γίνει µια παχύρρευστη και λεία κρέµα. Προσθέτουµε το αλάτι και στη συνέχεια το αλεύρι, πασπαλιστά και σε δόσεις, χτυπώντας καλά µετά από κάθε δόση, µέχρι το µείγµα να σφίξει τόσο ώστε να πρέπει να το δουλέψουµε µε τα χέρια µας. Ζυµώνουµε για 3’-4’, µέχρι η ζύµη να είναι µαλακή και εύπλαστη. Την τυλίγουµε σε διάφανη µεµβράνη και τη βάζουµε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και το
Βούτυρο Lurpak. Ρίχνουµε τα κρεµµύδια, αλατίζουµε και σοτάρουµε σε χαµηλή φωτιά ανακατεύοντας για περίπου 20’. Δυναµώνουµε τη φωτιά, πασπαλίζουµε τη ζάχαρη και ανακατεύουµε µέχρι να καραµελώσουν.
Αποσύρουµε και προσθέτουµε το κοτόπουλο, τη γραβιέρα, το
Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα, τα αυγά, τη ρίγανη, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουµε. Αφήνουµε να κρυώσει.
Χωρίζουµε τη ζύµη σε 30 ίσα κοµµάτια, σε µέγεθος αυγού. Πιέζουµε κάθε κοµµάτι µε την παλάµη µας πάνω σε µια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωµένη επιφάνεια για να γίνει ένας δίσκος µε διάµετρο περίπου 10 εκ. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουµε από 1 κουτ. γλυκού γέµιση. Βρέχουµε κάθε πιτάκι περιµετρικά µε νερό και το διπλώνουµε στη µέση, ώστε να φτιάξουµε µισοφέγγαρα.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στρώνουµε µε αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και βάζουµε εκεί τα πιτάκια, αφήνοντας απόσταση µεταξύ τους. Ανακατεύουµε τον κρόκο µε το γάλα και αλείφουµε τα πιτάκια. Τα πασπαλίζουµε µε σουσάµι και τα ψήνουµε για 35’ ή µέχρι να ροδίσουν
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζύμη: Σε ένα µπολ ανακατεύουµε το γιαούρτι µε το ελαιόλαδο και το
Βούτυρο Lurpak µε τον αυγοδάρτη (ή στον κάδο του µίξερ), µέχρι να γίνει µια παχύρρευστη και λεία κρέµα. Προσθέτουµε το αλάτι και στη συνέχεια το αλεύρι, πασπαλιστά και σε δόσεις, χτυπώντας καλά µετά από κάθε δόση, µέχρι το µείγµα να σφίξει τόσο ώστε να πρέπει να το δουλέψουµε µε τα χέρια µας. Ζυµώνουµε για 3’-4’, µέχρι η ζύµη να είναι µαλακή και εύπλαστη. Την τυλίγουµε σε διάφανη µεµβράνη και τη βάζουµε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βήμα 2
Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και το
Βούτυρο Lurpak. Ρίχνουµε τα κρεµµύδια, αλατίζουµε και σοτάρουµε σε χαµηλή φωτιά ανακατεύοντας για περίπου 20’. Δυναµώνουµε τη φωτιά, πασπαλίζουµε τη ζάχαρη και ανακατεύουµε µέχρι να καραµελώσουν.
Αποσύρουµε και προσθέτουµε το κοτόπουλο, τη γραβιέρα, το
Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα, τα αυγά, τη ρίγανη, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουµε. Αφήνουµε να κρυώσει.
Βήμα 3
Χωρίζουµε τη ζύµη σε 30 ίσα κοµµάτια, σε µέγεθος αυγού. Πιέζουµε κάθε κοµµάτι µε την παλάµη µας πάνω σε µια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωµένη επιφάνεια για να γίνει ένας δίσκος µε διάµετρο περίπου 10 εκ. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουµε από 1 κουτ. γλυκού γέµιση. Βρέχουµε κάθε πιτάκι περιµετρικά µε νερό και το διπλώνουµε στη µέση, ώστε να φτιάξουµε µισοφέγγαρα.
Βήμα 4
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στρώνουµε µε αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και βάζουµε εκεί τα πιτάκια, αφήνοντας απόσταση µεταξύ τους. Ανακατεύουµε τον κρόκο µε το γάλα και αλείφουµε τα πιτάκια. Τα πασπαλίζουµε µε σουσάµι και τα ψήνουµε για 35’ ή µέχρι να ροδίσουν