Keftedakia 1 small
clock icon
50'

Κεφτεδάκια με ελιές και φρέσκια ντομάτα

Υλικά

    Για τα κεφτεδάκια

  • 400 γρ. ανάμεικτο κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 150 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο, στυμμένο
  • 1 αυγό
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 3/4 κουτ, γλυκού ρίγανη ξερή
  • 20 ml ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον
  • Για το τηγάνισμα

  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 2 κου. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις για πασπάλισμα
  • λίγο βασιλικό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • Για τη σάλτσα

  • 1200 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 150 γρ. ελιές μαύρες και πράσινες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Δοκιμάστε αυτά τα κλασικά κεφτεδάκια με κυμινάτη σάλτσα ντομάτας και ελιές. Είναι τόσο νόστιμα που θα εξαφανιστούν στο λεπτό!

Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα οποία αλευρώνουμε ελαφρά, τα τινάζουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα παντού. Τοποθετούμε με τρυπητή κουτάλα τα κεφτεδάκια σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Για τη σάλτσα: Αδειάζουμε το λάδι από το τηγάνι, το τοποθετούμε ξανά στεγνό στη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, το μπαχάρι και τον ντοματοπελτέ.

Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις η σάλτσα αρχίζει να δένει ανακατεύουμε μέσα τις ελιές. Μαγειρεύουμε για 5΄ ακόμη, σε χαμηλή φωτιά και περιχύνουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα.
Τα σερβίρουμε ζεστά με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα οποία αλευρώνουμε ελαφρά, τα τινάζουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα παντού. Τοποθετούμε με τρυπητή κουτάλα τα κεφτεδάκια σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Βήμα 2

Για τη σάλτσα: Αδειάζουμε το λάδι από το τηγάνι, το τοποθετούμε ξανά στεγνό στη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, το μπαχάρι και τον ντοματοπελτέ.

Βήμα 3

Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις η σάλτσα αρχίζει να δένει ανακατεύουμε μέσα τις ελιές. Μαγειρεύουμε για 5΄ ακόμη, σε χαμηλή φωτιά και περιχύνουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα.
Τα σερβίρουμε ζεστά με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη