Η καρυδόπιτα παραμένει το αγαπημένο γλυκό των Ελλήνων, και σε αυτή την πλούσια εκδοχή της από την Αντωνία εμπλουτίζεται με σοκολάτα για ακόμη πιο πληθωρική γεύση.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Η καρυδόπιτα παραμένει το αγαπημένο γλυκό των Ελλήνων, και σε αυτή την πλούσια εκδοχή της από την Αντωνία εμπλουτίζεται με σοκολάτα για ακόμη πιο πληθωρική γεύση.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Κρατάμε 5 με 6 καρύδια για να στολίσουμε την επιφάνεια της καρυδόπιτας. Ψιλοκόβουμε όλα τα άλλα και τα βάζουμε σε μπολ ανάμειξης μαζί με τη ζάχαρη άχνη και την κανέλα. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα γάλακτος. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Ρίχνουμε τους κρόκους στο μπολ ανάμειξης και ανακατεύουμε προσθέτοντας το αλεύρι και 150 ml νερό για να γίνει το μείγμα λείο. Ετοιμάζουμε μαρέγκα χτυπώντας τα ασπράδια με το κονιάκ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα της καρυδόπιτας ανακατεύοντας ελαφριά με μία σπάτουλα. Γεμίζουμε τη φόρμα με το μείγμα, στολίζουμε την επιφάνεια με καρύδια, κομμένα στη μέση, και ψήνουμε 1 ώρα στους 180ο C.
Σιρόπι: Εν τω μεταξύ σε μία μικρή κατσαρόλα, ετοιμάζουμε σιρόπι με την κρυσταλλική ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Όταν ψηθεί η καρυδόπιτα βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και την ακουμπάμε σε ξύλινη επιφάνεια.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνειά της σε όσα κομμάτια θα κόψουμε και με μια μικρή κουτάλα ρίχνουμε το σιρόπι, ζεστό, στη ζεστή καρυδόπιτα, λίγο-λίγο. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Φωτογραφίa: Αντώνης Γιαμούρης