karotosoupa apaki nik1
clock icon
1:10'

Καροτόσουπα με απάκι Κρήτης

Υλικά

  • 1 κιλό καρότα τρυφερά, σε μέτρια κομμάτια
  • 250γρ. απάκι Κρήτης, σε μικρά καρέ
  • 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια, σε ψιλά καρέ
  • 2 πατάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
  • 1200ml ζωμό κρέατος (ή λαχανικών)
  • 1 κρόκο αβγού
  • 100γρ. γιαούρτι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σερβίρισμα

  • 4 - 6 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα από μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Πεντανόστιμη σούπα που θα φτιάξετε πολύ εύκολα με βασικά υλικά το καρότο και κρητικό απάκι. Θα τη γαρνίρετε με μαϊντανό, λίγο απάκι και δροσερό γιαούρτι.

[Ετοιμάζετε το απάκι]
Βάζετε μια μεγάλη και βαριά κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά, σκέτη, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει καλά. Ρίχνετε το απάκι και το καβουρδίζετε για 3 - 4 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό και να βγάλει το λίπος του. Αφαιρείτε 2 γεμάτες κουταλιές (περίπου 50γρ.) από το καβουρδισμένο απάκι για το σερβίρισμα.
[Ετοιμάζετε τη σούπα]
Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε στο λίπος για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν. Προσθέτετε τις κομμένες πατάτες και τα καρότα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά ανακατεύοντας για να λαδωθούν καλά. Σβήνετε με το ζωμό και αφήνετε το μίγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε τη σούπα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς και την πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
Τη ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα- που έχετε πρώτα καθαρίσει -και τη ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τον κρόκο και το γιαούρτι και αρχίζετε να ανακατεύετε αμέσως με το σύρμα, έντονα και ασταμάτητα. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο το μαγείρεμα για 3 - 4 λεπτά, πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς να σταματήσετε το συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα, μέχρι η σούπα να «δέσει» και να μην στερεοποιηθεί ο κρόκος γιατί θα μοιάζει με κομματιασμένη ομελέτα.
Σερβίρετε αμέσως και σε κάθε μερίδα βάζετε από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι ή ξινόκρεμα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο από το τραγανό απάκι που έχετε κρατήσει.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Ετοιμάζετε το απάκι

Βήμα 2

Βάζετε μια μεγάλη και βαριά κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά, σκέτη, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει καλά. Ρίχνετε το απάκι και το καβουρδίζετε για 3 - 4 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό και να βγάλει το λίπος του. Αφαιρείτε 2 γεμάτες κουταλιές (περίπου 50γρ.) από το καβουρδισμένο απάκι για το σερβίρισμα.

Ετοιμάζετε τη σούπα

Βήμα 4

Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε στο λίπος για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν. Προσθέτετε τις κομμένες πατάτες και τα καρότα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά ανακατεύοντας για να λαδωθούν καλά. Σβήνετε με το ζωμό και αφήνετε το μίγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε τη σούπα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βήμα 5

Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς και την πολτοποιείτε στο μπλέντερ.

Βήμα 6

Τη ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα- που έχετε πρώτα καθαρίσει -και τη ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τον κρόκο και το γιαούρτι και αρχίζετε να ανακατεύετε αμέσως με το σύρμα, έντονα και ασταμάτητα. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο το μαγείρεμα για 3 - 4 λεπτά, πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς να σταματήσετε το συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα, μέχρι η σούπα να «δέσει» και να μην στερεοποιηθεί ο κρόκος γιατί θα μοιάζει με κομματιασμένη ομελέτα.

Βήμα 7

Σερβίρετε αμέσως και σε κάθε μερίδα βάζετε από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι ή ξινόκρεμα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο από το τραγανό απάκι που έχετε κρατήσει.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή