Πιτάκια με έθνικ χαρακτήρα, ιδανικά και για το καλάθι του πικ νικ.
Υλικά
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λάδι για το τηγάνισμα
- 400γρ. κιμά κοτόπουλο
- ½ φλιτζάνι αρακά βρασμένο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
- 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 1 κουτ. γλυκού κάρι
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- ¼ φλιτζανιού κρασί λευκό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 400γρ. γιαούρτι
- 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το γιαούρτι
Tips
- Τα samosas μπορείτε και να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, για 20 λεπτά περίπου, για μια πιο υγιεινή εκδοχή.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνετε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το τζίντζερ, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και σοτάρετε για 3-4 λεπτά περίπου, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.Βήμα 2
Προσθέτετε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ διαλυμένο στο κρασί και σιγομαγειρεύετε για λίγα λεπτά μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να σπάσει εντελώς. Ρίχνετε τον αρακά, τον μαϊντανό, ανακατεύετε καλά και κρατάτε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία.Βήμα 3
Για το γιαούρτι: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά. Διατηρείτε στο ψυγείο.Βήμα 4
Για τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο, προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι και στη συνέχεια ρίχνετε το νερό, το βούτυρο και πλάθετε για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελαφρώς. Συνεχίζετε να ζυμώνετε σε έναν αλευρωμένο πάγκο εργασίας για 3-4 λεπτά, αλλά μην το παρακάνετε γιατί θέλετε η ζύμη να παραμείνει μαλακή και ελαστική.Βήμα 5
Χωρίζετε τη ζύμη σε 16 μπαλάκια. Ανοίγετε κάθε κομμάτι σε κύκλο με τη βοήθεια ενός αλευρωμένου πλάστη και στη συνέχεια κόβετε το κάθε φύλλο στη μέση. Βάζετε μια δυο κουταλιές της σούπας γέμιση σε κάθε μισό κύκλο και κλείνετε (την μια άκρη που μοιάζει σαν ημικύκλιο) προς τα μέσα, έτσι ώστε να σκεπάσετε τη γέμιση και στη συνέχεια κλείνετε και τις δύο άκρες προς τα μέσα σχηματίζοντας τρίγωνο. Κάνετε την ίδια διαδικασία με όλη τη ζύμη και γέμιση.Βήμα 6
Ζεσταίνετε αρκετό λάδι σε χαμηλή κατσαρόλα και τηγανίζετε τα samosas για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε με το αρωματικό γιαούρτι.Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή