Καλοκαίρι χωρίς φρέσκο ψάρι που μοσχοβολά θάλασσα και έχει γεύση Ελλάδας, δεν νοείται. Σε αυτή τη συνταγή οι γόπες μπαίνουν στην κατσαρόλα και μαγειρεύονται με τριμμένη ντομάτα, σέλινο και ρύζι. Το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που αγαπιέται απ’ όλη την οικογένεια.
Υλικά
- 500 γρ. γόπες καθαρισμένες, με το κεφάλι
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1/2 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 1/2 λεμόνι, τον χυμό
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
- 1/3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
- 2 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
- 3 φλιτζ. νερό
- 2 φλιτζ. ρύζι bonnet
- 1 φύλλο δάφνης
- ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Tips
- Το φαγητό αυτό γίνεται εξίσου νόστιμο αν ψηθεί και στον φούρνο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ βάζουμε τις γόπες, τις λαδώνουμε ελαφρώς με τη βοήθεια ενός πινέλου, τις αλατοπιπερώνουμε καλά και τις πασπαλίζουμε με την πάπρικα και τη ρίγανη. Προσθέτουμε στο μπολ τον πελτέ ντομάτας, στύβουμε μισό λεμόνι και ανακατεύουμε προσεκτικά να μαριναριστούν οι γόπες.
Βήμα 2
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄ μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Κατόπιν, προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βήμα 3
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το σέλινο, το νερό, τη δάφνη και το ρύζι. Ανακατεύουμε και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Αφήνουμε για 2΄-3΄ μέχρι να πάρει μια καλή βράση το Γόπες με ρύζι στην κατσαρόλα το ρύζι και τα λαχανικά.
Βήμα 4
Σβήνουμε τη φωτιά και στρώνουμε στην επιφάνεια του μείγματος τις γόπες. Κλείνουμε πάλι με το καπάκι και ανάβουμε πάλι το μάτι στο μέτριο. Μαγειρεύουμε ξανά σε μέτρια φωτιά με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό για 15΄, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό.
Βήμα 5
Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα, όσο το φαγητό είναι ζεστό ή σερβίρεται χλιαρό.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIO LM