Almiri galatopita2
clock icon
2:10'

Γιορτινή αλμυρή γαλατόπιτα

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • ½ κουτ. γλυκού μαγιά στιγμής
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι ή ζάχαρη
  • 160 ml νερό, χλιαρό
  • 220 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη γέμιση

  • 1.250 ml γάλα
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. αλεύρι
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουτ. γλυκού λευκό πιπέρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
  • 100 γρ. Μετσοβόνε, τριμμένο
  • Επιπλέον θα χρειαστούμε

  • κορν φλάουρ, για τα φύλλα
  • ελαιόλαδο, για την επάλειψη
  • 30 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
  • θυμάρι, για το σερβίρισμα
  • Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Tips

  • Στη γαλατόπιτα μπορούμε να βάλουμε όποιο τυρί μάς αρέσει, όπως επίσης και αλλαντικά.
  • Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, χρησιμοποιούμε σφολιάτα καλής ποιότητας.

Στα εορταστικά τραπέζια επιτρέπονται οι εξαιρέσεις στον κανόνα και οι πιο ξεχωριστές συνταγές, γι’ αυτό και η Εύα Μονοχάρη μας προτείνει μια νόστιμη αλμυρή εκδοχή της γαλατόπιτας.

Φύλλο: Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το μέλι, το νερό και 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 10΄.

Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ζυμώνουμε για 5΄. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο κορν φλάουρ, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Γέμιση: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, τα πιπέρια και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά. Όταν η κρέμα δέσει, αποσύρουμε. Προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, το βούτυρο και καλύπτουμε με μεβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη πιάσει κρούστα.

Μόλις η κρέμα κρυώσει, προσθέτουμε τη φέτα, το Μετσοβόνε και τη μισή γραβιέρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσια ζυμαράκια και ανοίγουμε 3 φύλλα, περίπου 30 εκ. το καθένα, με τη βοήθεια ενός πλάστη και τα πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ για να ανοίξουν ευκολότερα.

Λαδώνουμε ένα στριγγυλό ταψί 28 εκ., στρώνουμε το πρώτο φύλλο, πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. από τη γραβιέρα που κρατήσαμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα 2 φύλλα.

Προσθέτουμε την κρέμα, πασπαλίζουμε με όσο τυρί μάς περίσσεψε και προσθέτουμε και τα 30 γρ. κομματάκια του βούτυρου.

Ψήνουμε στους 180°C στην πιο χαμηλή θέση του φούρνου για περίπου 60΄. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί και σερβίρουμε με λίγο θυμάρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Φύλλο: Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το μέλι, το νερό και 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 10΄.

Βήμα 2

Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ζυμώνουμε για 5΄. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο κορν φλάουρ, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Βήμα 3

Γέμιση: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, τα πιπέρια και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.

Βήμα 4

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά. Όταν η κρέμα δέσει, αποσύρουμε. Προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, το βούτυρο και καλύπτουμε με μεβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη πιάσει κρούστα.

Βήμα 5

Μόλις η κρέμα κρυώσει, προσθέτουμε τη φέτα, το Μετσοβόνε και τη μισή γραβιέρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βήμα 6

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσια ζυμαράκια και ανοίγουμε 3 φύλλα, περίπου 30 εκ. το καθένα, με τη βοήθεια ενός πλάστη και τα πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ για να ανοίξουν ευκολότερα.

Βήμα 7

Λαδώνουμε ένα στριγγυλό ταψί 28 εκ., στρώνουμε το πρώτο φύλλο, πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. από τη γραβιέρα που κρατήσαμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα 2 φύλλα.

Βήμα 8

Προσθέτουμε την κρέμα, πασπαλίζουμε με όσο τυρί μάς περίσσεψε και προσθέτουμε και τα 30 γρ. κομματάκια του βούτυρου.

Βήμα 9

Ψήνουμε στους 180°C στην πιο χαμηλή θέση του φούρνου για περίπου 60΄. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί και σερβίρουμε με λίγο θυμάρι.