Στα εορταστικά τραπέζια επιτρέπονται οι εξαιρέσεις στον κανόνα και οι πιο ξεχωριστές συνταγές, γι’ αυτό και η Εύα Μονοχάρη μας προτείνει μια νόστιμη αλμυρή εκδοχή της γαλατόπιτας.
Υλικά
- Μερίδες: 6
- ½ κουτ. γλυκού μαγιά στιγμής
- 1 κουτ. γλυκού μέλι ή ζάχαρη
- 160 ml νερό, χλιαρό
- 220 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 1.250 ml γάλα
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. αλεύρι
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- ½ κουτ. γλυκού λευκό πιπέρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 60 γρ. βούτυρο
- 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 200 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
- 100 γρ. Μετσοβόνε, τριμμένο
- κορν φλάουρ, για τα φύλλα
- ελαιόλαδο, για την επάλειψη
- 30 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
- θυμάρι, για το σερβίρισμα
- Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη
Για τη γέμιση
Επιπλέον θα χρειαστούμε
Tips
- Στη γαλατόπιτα μπορούμε να βάλουμε όποιο τυρί μάς αρέσει, όπως επίσης και αλλαντικά.
- Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, χρησιμοποιούμε σφολιάτα καλής ποιότητας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Φύλλο: Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το μέλι, το νερό και 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 10΄.
Βήμα 2
Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ζυμώνουμε για 5΄. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο κορν φλάουρ, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Βήμα 3
Γέμιση: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, τα πιπέρια και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.
Βήμα 4
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά. Όταν η κρέμα δέσει, αποσύρουμε. Προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, το βούτυρο και καλύπτουμε με μεβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη πιάσει κρούστα.
Βήμα 5
Μόλις η κρέμα κρυώσει, προσθέτουμε τη φέτα, το Μετσοβόνε και τη μισή γραβιέρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βήμα 6
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσια ζυμαράκια και ανοίγουμε 3 φύλλα, περίπου 30 εκ. το καθένα, με τη βοήθεια ενός πλάστη και τα πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ για να ανοίξουν ευκολότερα.
Βήμα 7
Λαδώνουμε ένα στριγγυλό ταψί 28 εκ., στρώνουμε το πρώτο φύλλο, πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. από τη γραβιέρα που κρατήσαμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα 2 φύλλα.
Βήμα 8
Προσθέτουμε την κρέμα, πασπαλίζουμε με όσο τυρί μάς περίσσεψε και προσθέτουμε και τα 30 γρ. κομματάκια του βούτυρου.
Βήμα 9
Ψήνουμε στους 180°C στην πιο χαμηλή θέση του φούρνου για περίπου 60΄. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί και σερβίρουμε με λίγο θυμάρι.