Ένα χορταστικό φαγητό που μπορείτε να απολαύσετε από το πρωί μέχρι το βράδυ και ένας από τους πιο αγαπημένους μεζέδες για να συνοδεύσετε τη μπίρα σας, κάθε εποχή.
Υλικά
- 4-6 αβγά
- 5 μεγάλες ντομάτες, ώριμες και σφιχτές, ψιλοκομμένες χωρίς τη φλούδα τους
- 2 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 100γρ. σύγκλινο ή απάκι, σε κυβάκια
- ½ πιπεριά κόκκινη, σε κυβάκια
- ½ πιπεριά πράσινη, σε κυβάκια
- 1 μικρό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 1 κοφτή κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- λίγο πιπέρι καγιέν ή καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λεπτό να γίνει διάφανο.
Βήμα 2
Ρίχνετε τις πιπεριές, σοτάρετε για 1-2 λεπτά και κατόπιν προσθέτετε το σύγκλινο και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά να πάρει χρώμα.
Βήμα 3
Ρίχνετε μέσα τον πελτέ και τον «ψήνετε» για 1 λεπτό ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτετε μετά τις ντομάτες και σιγοβράζετε για 8-10 λεπτά να συμπυκνωθεί η σάλτσα, χωρίς να στεγνώσει όμως.
Βήμα 4
Αλατοπιπερώνετε ελαφρά ή ανάλογα τη γεύση σας και προσθέτετε την πάπρικα, τη ζάχαρη και το πιπέρι καγιέν.
Βήμα 5
Ανοίγετε «τρύπες» μέσα στη σάλτσα με τη σπάτουλα και σπάτε μέσα σε καθεμία από ένα αβγό. Σιγομαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να σφίξει το ασπράδι και ανάλογα πόσο σφιχτούς ή μελάτους θέλετε τους κρόκους.
Βήμα 6
Σερβίρετε συνοδεύοντας με μπόλικο ψωμί και φέτα αν θέλετε.