galopoula-Rolo-lagos-177542
clock icon
1:10'

Στήθος γαλοπούλας γεμιστό με γαλοτύρι και λιαστή ντομάτα

Υλικά

    Για τη γαλοπούλα

  • 2 στήθη γαλοπούλας χωρίς πέτσα και κόκαλα
  • 100γρ. αλεύρι για πασπάλισμα
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 250γρ. ψίχα ψωμιού τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Για τη γέμιση

  • 250γρ. γαλοτύρι
  • 12 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • Για τη σάλτσα λεμονιού

  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • Για το πέστο ντομάτας

  • 300γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • ¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Το πανάρισμα της γαλοπούλας μπορεί να γίνει και με τριμμένη φρυγανιά ή ακόμα και ψιλοκομμένο φύλλο κρούστας.

Η ελληνική παράδοση θέλει στο πασχαλινό τραπέζι να πρωταγωνιστούν πιάτα με αρνί ή κατσίκι, ωστόσο υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, όπως αυτή η υπέροχη συνταγή με γαλοπούλα.

Για τη γαλοπούλα: Κόβετε τα στήθη της γαλοπούλας στη μέση κατά μήκος, δημιουργώντας 4 κομμάτια, και στη συνέχεια κόβετε το κάθε κομμάτι πάλι στη μέση κατά μήκος, χωρίς να φτάσετε μέχρι τέλος, δημιουργώντας 4 φακέλους από τα στήθη γαλοπούλας. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι το κάθε κομμάτι και στη συνέχεια τα γεμίζετε με γαλοτύρι και λιαστές ντομάτες.

Πανάρετε τα γεμιστά στήθη περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αβγό και τέλος από την τριμμένη ψίχα ψωμιού. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε πολύ καλά τα στήθη από όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια τα βάζετε σε ένα ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC στον αέρα, για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν εσωτερικά και να είναι τραγανά εξωτερικά.

Για πέστο ντομάτας: Ανακατεύετε τα ντοματίνια με λίγο ελαιόλαδο, τόσο ώστε να γυαλίσουν και στη συνέχεια τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια βάζετε τα ψημένα ντοματίνια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε ελαφρώς, χωρίς όμως να γίνουν αλοιφή.

Για τη σάλτσα λεμονιού: Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο σε ένα τηγάνι, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα, προσθέτετε το δεντρολίβανο και σοτάρετε ούτε για 1 λεπτό. Σβήνετε με το χυμό λεμόνι και ανακατεύετε.

Περιχύνετε τα τραγανά γεμιστά φιλέτα γαλοπούλας με τη σάλτσα λεμονιού και τα σερβίρετε με μια κουταλιά πέστο ντομάτας από πάνω.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη γαλοπούλα: Κόβετε τα στήθη της γαλοπούλας στη μέση κατά μήκος, δημιουργώντας 4 κομμάτια, και στη συνέχεια κόβετε το κάθε κομμάτι πάλι στη μέση κατά μήκος, χωρίς να φτάσετε μέχρι τέλος, δημιουργώντας 4 φακέλους από τα στήθη γαλοπούλας. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι το κάθε κομμάτι και στη συνέχεια τα γεμίζετε με γαλοτύρι και λιαστές ντομάτες.

Βήμα 2

Πανάρετε τα γεμιστά στήθη περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αβγό και τέλος από την τριμμένη ψίχα ψωμιού. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε πολύ καλά τα στήθη από όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια τα βάζετε σε ένα ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC στον αέρα, για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν εσωτερικά και να είναι τραγανά εξωτερικά.

Βήμα 3

Για πέστο ντομάτας: Ανακατεύετε τα ντοματίνια με λίγο ελαιόλαδο, τόσο ώστε να γυαλίσουν και στη συνέχεια τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια βάζετε τα ψημένα ντοματίνια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε ελαφρώς, χωρίς όμως να γίνουν αλοιφή.

Βήμα 4

Για τη σάλτσα λεμονιού: Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο σε ένα τηγάνι, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα, προσθέτετε το δεντρολίβανο και σοτάρετε ούτε για 1 λεπτό. Σβήνετε με το χυμό λεμόνι και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Περιχύνετε τα τραγανά γεμιστά φιλέτα γαλοπούλας με τη σάλτσα λεμονιού και τα σερβίρετε με μια κουταλιά πέστο ντομάτας από πάνω.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή