Μία διαφορετική φακοσαλάτα με τηγανητές ολόκληρες πατατούλες και πολύ αρωματική σάλτσα δυόσμου. Αν νηστεύετε, μπορείτε να παραλείψετε το γιαούρτι.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι φυλλαράκια δυόσμου
- 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πιπερίτσα καυτερή
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- αλάτι
- 3 φλιτζάνια φακές ψιλές Φαρσάλων, βρασμένες
- 10-12 μικρές πατατούλες
- ½ φλιτζάνι φιλέ αμύγδαλου, καβουρδισμένο
- 6-8 χουρμάδες ξερούς, ψιλοκομμένους (ή 5-6 φρέσκους)
- 2 μικρά αγγούρια, σε κυβάκια
- ½ γιαούρτι αραιωμένο με λίγο νερό
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα δυόσμου
Για τη σαλάτα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεκινάτε από τη σάλτσα δυόσμου: Βάζετε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Δοκιμάζετε το αλάτι και, αν χρειάζεται, προσθέτετε επιπλέον.Βήμα 2
Πλένετε τις πατατούλες χωρίς να τις καθαρίσετε. Σε βαρύ τηγάνι βάζετε μπόλικο λάδι και μόλις κάψει τηγανίζετε τις πατάτες για 6-7 λεπτά περίπου, σε δυνατή φωτιά, σκεπασμένες. Τις αλατίζετε και συνεχίζετε να τις τηγανίζετε χωρίς καπάκι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.Βήμα 3
Προσθέτετε στο τηγάνι και τις βρασμένες φακές και τηγανίζετε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Τις μεταφέρετε σε σαλατιέρα και ανακατεύετε στο μίγμα τα αγγούρια, τα αμύγδαλα και τους χουρμάδες.Βήμα 4
Περιχύνετε με το γιαούρτι και τη σάλτσα δυόσμου. Σερβίρετε τη σαλάτα για πρώτο πιάτο.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή