zesti salata me fakes
clock icon
45'

Ζεστή σαλάτα με φακές Φαρσάλων και σάλτσα δυόσμου

Υλικά

    Για τη σάλτσα δυόσμου

  • 1 φλιτζάνι φυλλαράκια δυόσμου
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πιπερίτσα καυτερή
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • Για τη σαλάτα

  • 3 φλιτζάνια φακές ψιλές Φαρσάλων, βρασμένες
  • 10-12 μικρές πατατούλες
  • ½ φλιτζάνι φιλέ αμύγδαλου, καβουρδισμένο
  • 6-8 χουρμάδες ξερούς, ψιλοκομμένους (ή 5-6 φρέσκους)
  • 2 μικρά αγγούρια, σε κυβάκια
  • ½ γιαούρτι αραιωμένο με λίγο νερό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μία διαφορετική φακοσαλάτα με τηγανητές ολόκληρες πατατούλες και πολύ αρωματική σάλτσα δυόσμου. Αν νηστεύετε, μπορείτε να παραλείψετε το γιαούρτι.

Ξεκινάτε από τη σάλτσα δυόσμου: Βάζετε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Δοκιμάζετε το αλάτι και, αν χρειάζεται, προσθέτετε επιπλέον.
Πλένετε τις πατατούλες χωρίς να τις καθαρίσετε. Σε βαρύ τηγάνι βάζετε μπόλικο λάδι και μόλις κάψει τηγανίζετε τις πατάτες για 6-7 λεπτά περίπου, σε δυνατή φωτιά, σκεπασμένες. Τις αλατίζετε και συνεχίζετε να τις τηγανίζετε χωρίς καπάκι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Προσθέτετε στο τηγάνι και τις βρασμένες φακές και τηγανίζετε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Τις μεταφέρετε σε σαλατιέρα και ανακατεύετε στο μίγμα τα αγγούρια, τα αμύγδαλα και τους χουρμάδες.
Περιχύνετε με το γιαούρτι και τη σάλτσα δυόσμου. Σερβίρετε τη σαλάτα για πρώτο πιάτο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεκινάτε από τη σάλτσα δυόσμου: Βάζετε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Δοκιμάζετε το αλάτι και, αν χρειάζεται, προσθέτετε επιπλέον.

Βήμα 2

Πλένετε τις πατατούλες χωρίς να τις καθαρίσετε. Σε βαρύ τηγάνι βάζετε μπόλικο λάδι και μόλις κάψει τηγανίζετε τις πατάτες για 6-7 λεπτά περίπου, σε δυνατή φωτιά, σκεπασμένες. Τις αλατίζετε και συνεχίζετε να τις τηγανίζετε χωρίς καπάκι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Βήμα 3

Προσθέτετε στο τηγάνι και τις βρασμένες φακές και τηγανίζετε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Τις μεταφέρετε σε σαλατιέρα και ανακατεύετε στο μίγμα τα αγγούρια, τα αμύγδαλα και τους χουρμάδες.

Βήμα 4

Περιχύνετε με το γιαούρτι και τη σάλτσα δυόσμου. Σερβίρετε τη σαλάτα για πρώτο πιάτο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή