koulourakia-methysmena
clock icon
60'

Κουλουράκια σουσαμάτα και μεθυσμένα

Υλικά

  • 3 νεροπότηρα ε.π. ελαιόλαδο Κρήτης Deluxe
  • 2 νεροπότηρα Belbake καστανή ζάχαρη
  • 1 νεροπότηρο σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1 νεροπότηρο κανελόζουμο*
  • ½ νεροπότηρο τσικουδιά
  • ½ νεροπότηρο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1.800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος (ή όσο σηκώσει η ζύμη)

Τα κρητικά σισαμωτά είναι από τα πιο νόστιμα και υγιεινά κουλουράκια λαδιού που μπορείτε να δοκιμάσετε και συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ σας και σε περιόδους νηστείας.

Βάζετε το λάδι με τη ζάχαρη να χτυπηθούν στο μίξερ για λίγο και προσθέτετε το κρασί, το κανελόζουμο και την τσικουδιά.

Έπειτα ρίχνετε το σουσάμι και μετά σιγά σιγά το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακιά και να πλάθεται εύκολα.

Πλάθετε τη ζύμη σε μικρές ράβδους, πασπαλίζετε με σουσάμι και φτιάχνετε κουλουράκια σε σχήμα S.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί. Αραδιάζετε τα κουλουράκια στο ταψί και τα ψήνετε στον φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

* Για το κανελόζουμο, βράζετε 1 ξυλάκι κανέλα με 300ml νερό για 5 λεπτά και το στραγγίζετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το λάδι με τη ζάχαρη να χτυπηθούν στο μίξερ για λίγο και προσθέτετε το κρασί, το κανελόζουμο και την τσικουδιά.

Βήμα 2

Έπειτα ρίχνετε το σουσάμι και μετά σιγά σιγά το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακιά και να πλάθεται εύκολα.

Βήμα 3

Πλάθετε τη ζύμη σε μικρές ράβδους, πασπαλίζετε με σουσάμι και φτιάχνετε κουλουράκια σε σχήμα S.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί. Αραδιάζετε τα κουλουράκια στο ταψί και τα ψήνετε στον φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βήμα 5

* Για το κανελόζουμο, βράζετε 1 ξυλάκι κανέλα με 300ml νερό για 5 λεπτά και το στραγγίζετε.