Οι περίφημοι ισπανικοί λουκουμάδες, που όμως τους βρίσκουμε και στους δρόμους της Πορτογαλίας και στην Λατινική Αμερική, ξεχωρίζουν για το χαρακτηριστικό σχήμα τους και την απίστευτα λαχταριστή γεύση τους.
Mini bio: Κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιος ανακάλυψε τα churros. Κάποιοι λένε ότι οι Ισπανοί βοσκοί λόγω του ότι βρίσκονταν πολύ μακριά από τα χωριά και δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψωμί, τηγάνιζαν ζύμη για να συνοδεύσουν το φαγητό τους, την οποία μάλιστα κάποιες φορές πασπάλιζαν με ζάχαρη για να φάνε κάτι γλυκό.
Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας είναι ότι οι Πορτογάλοι εξερευνητές ανακάλυψαν στην Κίνα ένα γλυκό το You Tiao και το έφεραν πίσω στη χώρα τους κάνοντας το γνωστό σε όλες τις ισπανόφωνες χώρες με την ονομασία Churro.
Τρώγεται: Με το χέρι
Αν το παραγγείλετε, θα φάτε: Μια τηγανητή ζύμη σου, σε μακρόστενο σχήμα. Τα churros πασπαλίζονται με κανέλα και ζάχαρη και συνοδεύονται από ένα μπολάκι λιωμένη σοκολάτα.
Τα καλύτερα θα τα βρείτε: Στη Chocolatería San Ginés στη Μαδρίτη και στην τσουρερία Comaxurros στη Βαρκελώνη για funky παραλλαγές
Συνοδεύεται με: Espresso με πάγο και μία φέτα λεμόνι (Café frío con limón)
Στην Αθήνα το απολαμβάνουμε: Στο «Loukumami», Πανεπιστημίου 44 Αθήνα.
Και μια συνταγή της Madame Ginger για να κάνετε churros στο σπίτι:
DIY @ Home: Βάζετε σε μια κατσαρόλα 220ml νερό, 2 1/2 κ.σ. ζάχαρη, 1/2 κ.γ. αλάτι, και 2 κ.σ. ηλιέλαιο και το αφήνετε να βράσει. Κατεβάζετε την κατσαρόλα και προσθέτετε 250 γρ. αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να γίνει μία μπάλα ζύμης. Βάζετε τη ζύμη σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη. Βάζετε σπορέλαιο σε μια κατσαρόλα και μόλις κάψει καλά, κόβετε με το κορνέ τα churros σε μακρόστενες λωρίδες κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα. Μόλις πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας. Ανακατεύετε ζάχαρη και κανέλα και πασπαλίζετε τα churros όσο είναι ακόμα ζεστά. Σερβίρετε αμέσως σκέτα ή με λιωμένη σοκολάτα.
Δείτε σε βίντεο τα λαχταριστά churros του Ανδρέα Λαγού ΕΔΩ