Καλός ο σολομός και το χαβιάρι για το γιορτινό τραπέζι, αλλά οι ελληνικές νοστιμιές πάντα χρειάζονται για να προσθέσουν εκείνη την υπέροχη νότα παράδοσης τις μέρες που έρχονται.
Τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας είναι εκατοντάδες και δύσκολο να χωρέσουν σε μια λίστα, όπως δεν θα χωρούσαν και σε ένα μόνο τραπέζι, γι’ αυτό ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε 12 από τα πλέον αγαπημένα μας.
Σαλάδο Κέρκυρας
Το σαλάδο ή αλλιώς το σαλάμι της Κέρκυρας φτιάχνεται από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας που καρυκεύεται με πιπέρι, σκόρδο και αλάτι, ενώ τη μοναδική γεύση και το άρωμά του τα οφείλει σε ντόπια βότανα, αλλά και στο κάπνισμα με αρωματικά κλαριά. Σερβίρεται κομμένο σε λεπτές φέτες και συνοδεύει μπίρα και κρασί.
Νούμπουλο Κέρκυρας
Ένα ακόμη εξαιρετικό αλλαντικό της Κέρκυρας, το νούμπουλο φτιάχνεται από ολόκληρο χοιρινό κόντρα φιλέτο, το οποίο μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί και αρωματίζεται με χοντρό αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τυλίγεται σε φυσικό έντερο πριν καπνιστεί. Η φίνα γεύση του προκύπτει από το ελαφρύ κάπνισμα σε αρωματικά φυτά, όπως φασκόμηλο, σχίνο και δάφνη. Σερβίρεται κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, όπως το προσούτο.
Χοιρομέρι Ζακύνθου
Το περίφημο αλλαντικό της Ζακύνθου φτιάχνεται από χοιρινό κρέας, κατά προτίμηση από το μπούτι του ζώου και καρυκεύεται με άφθονο πιπέρι, δάφνη, μπαχάρι, σκόρδο και αλάτι. Στη συνέχεια, μπαίνει σε άλμη και κρεμιέται για να ψηθεί στον ήλιο. Σερβίρεται κομμένο σε λεπτές φέτες, για να συνοδεύσετε το κρασί σας ή να το προσθέσετε σε σάντουιτς.
Λαδοτύρι Ζακύνθου
Το παραδοσιακό τυρί της Ζακύνθου παράγεται από πρόβειο γάλα και ωριμάζει μέσα σε ελαιόλαδο, εξ ου και το όνομά του. Παράγεται την άνοιξη και αρχικά είναι μαλακό και με σχετικά ήπια γεύση, όσο ωριμάζει όμως σκληραίνει και αποκτάει έντονα πικάντικη γεύση. Η παραμονή του στο ελαιόλαδο κάνει τη γεύση του ακόμα πιο ιδιαίτερη. Σερβίρεται με ζυμωτό ψωμάκι, αποτελεί καλό μεζέ για το κρασί και τριμμένο μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω από μία πλούσια μακαρονάδα που συνοδεύει κοκκινιστό κρέας.
Κρασοτύρι Κω
Ένα τυρί σπάνιας νοστιμιάς με καταγωγή από την Κω και ξεχωριστό στυλ, καθώς είναι κόκκινο εξωτερικά λόγω της παραμονής του σε κόκκινο κρασί. Εκτός από χρώμα, βέβαια, το κρασί του προσδίδει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Το κρασοτύρι παράγεται από κατσικίσιο γάλα ή κατσικίσιο αναμεμειγμένο με πρόβειο γάλα και ωριμάζει μέσα σε άλμη εμπλουτισμένη με οινολάσπες κόκκινου κρασιού. Ταιριάζει, φυσικά, με κρασί.
Σαρδέλες Καλλονής
Μικρή και ζουμερή, η σαρδέλα από την Καλλονή της Μυτιλήνης, καταφέρνει να υπερέχει ανάμεσα στις υπόλοιπες, κυρίως λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην υδάτινη περιοχή της Καλλονή. Η περιοχή είναι πλούσια σε φυτοπλαγκτόν, με αποτέλεσμα οι σαρδέλες να τρέφονται περισσότερο και άρα να γίνονται πιο παχουλές και νόστιμες. Σκέφτεστε καλύτερο μεζέ για το ούζο σας;
Τόνος Αλόννησου
Αρκεί να γευτείτε μία φορά τον εξαιρετικό τόνο της Αλοννήσου, για να αποφασίσετε ότι στο εξής θα αποτελεί τη μοναδική σας επιλογή. Ο τόνος που αλιεύεται στα νερά της Αλοννήσου για να καταλήξει σε βάζα κι από εκεί στο τραπέζι σας είναι πραγματικά ένας γευστικός θησαυρός. Αφού πλυθεί, κοπεί, αφαιρεθεί το δέρμα του, τεμαχιστεί, βραστεί, στεγνώσει ή καπνιστεί, ο τόνος τοποθετείται σε γυάλινα βαζάκια, που διατηρούν τη νοστιμιά του. Τον απολαμβάνετε σε μακαρονάδες, σαλάτες και σάντουιτς.
Σύκα Κύμης
Έχοντας αναγνωριστεί ως προϊόν Π.Ο.Π., το σύκο Κύμης δεν μπορεί παρά να ξεχωρίζει. Αφού συλλεχθούν τα σύκα από τα δέντρα, σχίζονται και αφήνονται στον ήλιο 4-5 ημέρες μέχρι να αποξηρανθούν, ενώ πριν συσκευαστούν τα βουτάνε σε ζεστό νερό, για να μαλακώσουν και να καθαρίσουν και μένουν να στεγνώσουν άλλη μία ημέρα. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη νοστιμιά του, το σύκο Κύμης είναι και ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, καθώς το δέντρο δεν υπόκεινται σε ψεκασμούς και στο τελικό προϊόν δεν προστίθενται συντηρητικά.
Μαντολάτο
Ένα γλυκό με βενετσιάνικες ρίζες που κάνει «καριέρα» στα Επτάνησα. Το όνομά του προέρχεται από την ιταλική λέξη για το αμύγδαλο – mandorla, που είναι και το βασικό συστατικό του. Περιέχει επίσης μέλι, ζάχαρη και κρόκους αβγών χτυπημένους σε μαρέγκα. Η σκληρή υφή του μπορεί να σας δυσκολέψει λίγο, αλλά αποτελεί ένδειξη ότι το μαντολάτο είναι φρέσκο.
Μάντολες
Επτανησιακή λιχουδιά που αποτελείται από καβουρδισμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει σε ένα-δύο, ούτε καν σε μία χούφτα, καθώς οι μικροί αυτοί πειρασμοί είναι πεντανόστιμοι. Όπως το μαντολάτο, έτσι και οι μάντολες οφείλουν το όνομά τους στην ιταλική λέξη για το αμύγδαλο – mandorla. Οι κεφαλλονίτικες μάντολες ξεχωρίζουν για το κόκκινο χρώμα τους.
Χαλβαδόπιτα Σύρου
Γλύκισμα με εξαιρετική νοστιμιά και μοναδική εμφάνιση. Η τεχνική για την παρασκευή της χαλβαδόπιτας είναι ίδια εδώ και δεκαετίες, με τους τεχνίτες να ανακατεύουν τα υλικά της συνταγής – θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, ζάχαρη, γλυκόζη, ασπράδι αβγού και βανίλια – μέχρι να προκύψει ένα παχύρρευστο λευκό μίγμα, το οποίο τοποθετείται ανάμεσα σε δύο όστιες (άζυμο άρτο).
Ακανέ Σερρών
Βελούδινες, βουτυράτες μπουκίτσες που κολυμπούν μέσα σε άχνη ζάχαρη και σας κάνουν να χαμογελάτε γλυκά κάθε φορά που τις γεύεστε. Το ακανέ είναι ένα ξεχωριστό λουκούμι με εξαιρετική γεύση, που φτιάχνεται στις Σέρρες και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι περιέχει κατσικίσιο βούτυρο, που το κάνει πολύ μυρωδάτο. Ο καλύτερος τρόπος για να το γευτείτε είναι με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ και ένα ποτήρι παγωμένο νερό.
Δείτε επίσης:
Γιορτινό ρόφημα σοκολάτας red velvet
Γιορτινή μους σοκολάτας με μπράντι και δαμάσκηνα
7 ιδέες για γκουρμέ δώρα από σπίτι