Σου αρέσουν τα πικάντικα φαγητά; Σου έχουμε πολύ καλά νέα, μιας και νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι οι κόκκινες καυτερές πιπεριές -βασικό συστατικό των πικάντικων πιάτων- συνδέονται με μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα, για μια περίοδο έως 23 ετών. Η μελέτη τους, λοιπόν, που συσχέτισε τον αριθμό και το είδος των θανάτων με το είδος της διατροφής, διαπιστώνει ότι όσοι τρώνε καυτερή κόκκινη πιπεριά ζουν περισσότερο.
Την ίδια στιγμή πάντως, ασαφής παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις πιπεριές με τη μειωμένη θνησιμότητα, με την καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή και η οποία βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου, να θεωρείται ένας από τους ευεργετικούς παράγοντες της μακροζωίας. Σημειώνεται ότι κινεζική μελέτη του 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις καυτερές κόκκινες πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα.
Μέχρι οι επιστήμονες να καταλήξουν τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τις πιπεριές με τη μείωση της θνησιμότητας, εμείς συνεχίζουμε να τις βάζουμε στα φαγητά μας (με μέτρο πάντα) και για την τέλεια γεύση που τους χαρίζουν και για την ελπίδα να πιάσουμε τα 100!
Και 4 νόστιμοι τρόποι να βάλεις τις καυτερές κόκκινες πιπεριές στο μενού σου:
Τσίλι κον κάρνε με salsa ντομάτας σε τορτίγιες
Αρνίσια μπιφτέκια με θυμάρι, τζίντζερ και καυτερή πιπεριά
Πίτα σφολιάτας με λαχανικά και μανούρι