Μια πεντανόστιμη πρόταση με ζουμερά κεμπάπ που θα συνοδεύσουμε με ένα ξεχωριστό κατακόκκινο τζατζίκι.
Υλικά
- 800γρ. κιμά από αρνίσιο μπούτι
- 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 700γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 παντζάρια μεγάλα, ψημένα στον φούρνο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 150γρ. αγγούρι χτυπημένο στο μπλέντερ, μόνο το νερό του
- 20ml ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τα κεμπάπ
Για το κόκκινο τζατζίκι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε το κόκκινο τζατζίκι: Ψήνετε τα παντζάρια στον φούρνο στους 180˚C για 1 ώρα και 30 λεπτά μέσα σε αλουμινόχαρτο μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι. Τα καθαρίζετε από τη φλούδα τους και τα περνάτε μαζί με το σκόρδο από το μπλέντερ να πολτοποιηθούν.Βήμα 2
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με το αγγούρι, περνάτε τον πολτό από σουρωτήρι και κρατάτε μόνο το νερό του. Ανακατεύετε το νερό του αγγουριού με τον πολτό των παντζαριών, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και ανάλογο αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μαζί. Αφήνετε το τζατζίκι στο ψυγείο.Βήμα 3
Φτιάχνετε τα κεμπάπ: Προθερμαίνετε το γκριλ σε πολύ δυνατή φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, τη ρίγανη, το πετιμέζι, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Το μίγμα πρέπει να είναι όσο πιο ομοιόμορφο γίνεται.Βήμα 4
Πλάθετε δεκαέξι μικρά και ελαφρώς μακρόστενα κεμπάπ, τα βάζετε σε μια ελαφρώς λαδωμένη λαμαρίνα και τα ψήνετε για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρετε αμέσως σε πιάτα με το τζατζίκι στο πλάι.Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή