mulokopi1
clock icon
50'

Μυλοκόπι με σπανάκι σοτέ, σάλτσα πιπεριάς και μάραθο

Υλικά

  • 1 κιλό μυλοκόπι
  • διάφορα λαχανικά (καρότο, πατάτα, κρεμμύδι)
  • 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 300γρ. σπανάκι καθαρισμένο
  • 2-3 παντζάρια βρασμένα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα πιπεριάς

  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 2 ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κρεμμυδάκια του στιφάδο
  • λίγο βασιλικό
  • ελαιόλαδο

Ο σεφ Ρενάτο Μεκόλι μοιράζεται μαζί μας μια πολύ νόστιμη συνταγή για ψάρι.

Φιλετάρετε το μυλοκόπι και κρατάτε τα φιλέτα του ψαριού στην άκρη.
Με το κεφάλι και το κόκαλο φτιάχνετε ένα ζωμό: Τα ρίχνετε σε κατσαρόλα, προσθέτετε τα λαχανικά, τον κουρκουμά, τον μάραθο και λίγο νερό, γιατί να έχει συμπυκνωμένη γεύση. Βράζετε τα υλικά και φτιάχνετε έναν πυκνό ζωμό τον οποίο μετά σουρώνετε και, αν χρειαστεί, τον πήζετε με λίγο βούτυρο.
Για τη σάλτσα της πιπεριάς: Σοτάρετε το σκόρδο με λίγο λάδι και πριν πάρει χρώμα προσθέτετε το κρεμμύδι και μετά την πιπεριά, την ντομάτα, ανάλογο αλατοπίπερο και μαγειρεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μετά την πολτοποιείτε στο μούλτι.
Σοτάρετε το σπανάκι μέσα σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να βγάλει τα υγρά του και στη συνέχεια να εξατμιστούν. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα.
Τέλος, αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα από το μυλοκόπι και τα ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι ελαφρώς λαδωμένο πρώτα από την πλευρά με την πέτσα για μερικά λεπτά και ύστερα από την άλλη.
Σερβίρετε το ψάρι σε πιάτο και συνοδεύετε με το σπανάκι, το παντζάρι, την κόκκινη και την κίτρινη σάλτσα.
Συνταγή: Ρενάτο Μεκόλι / Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης

Διαδικασία

Βήμα 1

Φιλετάρετε το μυλοκόπι και κρατάτε τα φιλέτα του ψαριού στην άκρη.

Βήμα 2

Με το κεφάλι και το κόκαλο φτιάχνετε ένα ζωμό: Τα ρίχνετε σε κατσαρόλα, προσθέτετε τα λαχανικά, τον κουρκουμά, τον μάραθο και λίγο νερό, γιατί να έχει συμπυκνωμένη γεύση. Βράζετε τα υλικά και φτιάχνετε έναν πυκνό ζωμό τον οποίο μετά σουρώνετε και, αν χρειαστεί, τον πήζετε με λίγο βούτυρο.

Βήμα 3

Για τη σάλτσα της πιπεριάς: Σοτάρετε το σκόρδο με λίγο λάδι και πριν πάρει χρώμα προσθέτετε το κρεμμύδι και μετά την πιπεριά, την ντομάτα, ανάλογο αλατοπίπερο και μαγειρεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μετά την πολτοποιείτε στο μούλτι.

Βήμα 4

Σοτάρετε το σπανάκι μέσα σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να βγάλει τα υγρά του και στη συνέχεια να εξατμιστούν. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα.

Βήμα 5

Τέλος, αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα από το μυλοκόπι και τα ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι ελαφρώς λαδωμένο πρώτα από την πλευρά με την πέτσα για μερικά λεπτά και ύστερα από την άλλη.

Βήμα 6

Σερβίρετε το ψάρι σε πιάτο και συνοδεύετε με το σπανάκι, το παντζάρι, την κόκκινη και την κίτρινη σάλτσα.

Βήμα 7

Συνταγή: Ρενάτο Μεκόλι / Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης