kavouropilafo

Υλικά

  • 2 καβούρια μπλε ανοιγμένα, καθαρισμένα, κομμένα στα 4
  • 1/3 φλιτζανιού πράσο ψιλοκομμένο
  • κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, ψιλοκομμένο
  • ½ φινόκιο, σε καρεδάκια
  • ¼ πιπεριά πράσινη, σε καρεδάκια
  • ¼ πιπεριά κόκκινη, σε καρεδάκια
  • 100γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • ½ ποτηράκι ούζο
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό
  • 50γρ. βούτυρο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 200ml ζωμό κότας
  • 200γρ. ρύζι για ριζότο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα ξεχωριστό και απίστευτα νόστιμο πιλάφι από τον σεφ Νίκο Φωτιάδη.

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο με το ελαιόλαδο μέχρι να ξανθίνουν. Προσθέτετε το ρύζι το οποίο έχετε πλύνει καλά και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γυαλίσει.
Όταν γυαλίσει προσθέτετε το καβούρι και τις πιπεριές. Αφήνετε να σοταριστούν και σβήνετε με το ούζο και το κρασί. Μόλις πιουν τα υγρά τους προσθέτετε τα ντοματάκια και το ζωμό.
Ανακατεύετε προσεκτικά και κυκλικά για να μη σπάσει ο κόκκος, μέχρι να γίνει το πιλάφι. Αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον υγρά. Στο τέλος ρίχνετε τον κόλιανδρο και το βούτυρο για να γλασάρει το καβουροπίλαφο.
Συνταγή: Νίκος Φωτιάδης / Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο με το ελαιόλαδο μέχρι να ξανθίνουν. Προσθέτετε το ρύζι το οποίο έχετε πλύνει καλά και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γυαλίσει.

Βήμα 2

Όταν γυαλίσει προσθέτετε το καβούρι και τις πιπεριές. Αφήνετε να σοταριστούν και σβήνετε με το ούζο και το κρασί. Μόλις πιουν τα υγρά τους προσθέτετε τα ντοματάκια και το ζωμό.

Βήμα 3

Ανακατεύετε προσεκτικά και κυκλικά για να μη σπάσει ο κόκκος, μέχρι να γίνει το πιλάφι. Αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον υγρά. Στο τέλος ρίχνετε τον κόλιανδρο και το βούτυρο για να γλασάρει το καβουροπίλαφο.

Βήμα 4

Συνταγή: Νίκος Φωτιάδης / Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης