Το μαγαζί της Νέας Φώκαιας κυκλοφορεί σαν μύθος στη γεύση της εναλλακτικής ιντελιγκέντσιας, πολλά μέλη της οποίας μυήθηκαν για πρώτη φορά εδώ, στη θρησκεία που στη Θεσσαλονίκη ακούει στο όνομα πανσετάκι-σουτζουκάκι.
Φταίει γι’ αυτό ο οικοδεσπότης-αφεντικό-φωτογράφος-μουσικόφιλος και εν γένει καλλιτέχνης Νίκος Καρδαράς, παιδί συμπαθέστατο όσο το σουτζουκάκι του. Στο δίδυμο της συμπρωτεύουσας, το ντεκόρ ξώχαρο και ευφυές, στη μετα-φάση της νεοταβέρνας, εδώ πρωτίστως το μενού ενορχηστρώνουν τα τσίπουρα, κρητικά, γιαννιώτικα ή τυρναβιώτικα.
Η μελωμένη πανσέτα με μελιτζανοσαλάτα και μους φέτας δεν λείπει από κανένα τραπέζι, το ίδιο και τα μαμαδίστικα ντολμαδάκια, μη σου πω και η χυλωμένη τηγανιά με τα μανιτάρια, κομμένα σε χορταστικές μπουκιές. Εξυπνότατα στην απλότητά τους, τα ζεστά χόρτα σερβίρονται με μπουκίτσες από κουλούρι Θεσσαλονίκης, μια πράσινη σαλάτα ζωντανεύει αλλιώς με λίγο δαμάσκηνο -επιτέλους, αμάν πια με το ρόδι- φουντούκι και σος βατόμουρο.
Στον στεριανό μεζέ, σουτζουκάκια με ταμπουλέ, γιαούρτι και καλαμποκίσιες πίτες, από θάλασσα μεριά, ταραμοσαλάτα αφρός, γαύρος τηγανητός σε κρούστα μυρωδικών με αγιολί και ξύσμα λάιμ. Θεσσαλονίκη-Ν. Φώκαια, σημειώσατε Χ του μεζέ!
info
Φιλικής Εταιρίας 14, Θεσσαλονίκη, τηλ. 23140 03714.