vasilopita-frosting-fistikia-aiginis-1
clock icon
1:40'

Βασιλόπιτα κέικ με φιστίκια και γλάσο λευκής σοκολάτας

Υλικά

    Μερίδες: 10-12

    Για το κέικ

  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 230 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. μέλι
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 100 ml φρέσκο γάλα πλήρες
  • 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 γρ. φιστίκια Αιγίνης, αλεσμένα
  • Για το frosting

  • 180 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 110 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης

Αν αγαπάτε τη βασιλόπιτα κέικ τότε αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σας γιατί το φιστίκι με τη λευκή σοκολάτα είναι ο απόλυτος συνδυασμός

Κέικ: Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι με μίξερ για 3΄-4΄, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα σε δόσεις, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.

Προσθέτουμε τη βανίλια και τα φιστίκια, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα 1΄. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

Ρίχνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα 22 εκ. στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα για 60΄-70΄. Αφήνουμε να κρυώσει για 10΄ και ξεφορμάρουμε να κρυώσει. Τοποθετούμε το φλουρί.

Frosting: Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει για 3΄- 4΄. Χτυπάμε το βούτυρο σε μπολ με μίξερ χειρός για 2΄-3΄, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτηταγια 2΄-3΄, μέχρι να έχουμε ένα ανάλαφρο frosting.

Το διατηρούμε στο ψυγείο καλυμμένο μέχρι το σερβίρισμα.

Όταν το κέικ είναι σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον 1½ ώρα μετά το ψήσιμο), απλώνουμε το frosting και πασπαλίζουμε με τα φιστίκια.

Styling—ΤΖΑΝΝΉΣ ΣΙΦΝΑΊΟΣ Food styling—ΜΆΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ Φωτογραφία—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Κέικ: Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι με μίξερ για 3΄-4΄, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα σε δόσεις, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.

Προσθέτουμε τη βανίλια και τα φιστίκια, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα 1΄. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

Βήμα 2

Ρίχνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα 22 εκ. στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα για 60΄-70΄. Αφήνουμε να κρυώσει για 10΄ και ξεφορμάρουμε να κρυώσει. Τοποθετούμε το φλουρί.

Βήμα 3

Frosting: Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει για 3΄- 4΄. Χτυπάμε το βούτυρο σε μπολ με μίξερ χειρός για 2΄-3΄, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτηταγια 2΄-3΄, μέχρι να έχουμε ένα ανάλαφρο frosting.

Το διατηρούμε στο ψυγείο καλυμμένο μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα 4

Όταν το κέικ είναι σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον 1½ ώρα μετά το ψήσιμο), απλώνουμε το frosting και πασπαλίζουμε με τα φιστίκια.

Styling—ΤΖΑΝΝΉΣ ΣΙΦΝΑΊΟΣ Food styling—ΜΆΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ Φωτογραφία—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY