patatosalata-anoigma
clock icon
60'

Πατατοσαλάτα με vegan μαγιονέζα, ξινόμηλο, σέλινο και τηγανητό πράσο

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 2 ξινόμηλα τριμμένα με την φλούδα
  • ηλιέλαιο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1,5 κιλό πατάτες βρασμένες με την φλούδα
  • ½ λάιμ, το ξύσμα
  • ½ φλιτζ. σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το πράσο

  • 1 μικρό πράσο κορνφλάουρ

Μια αρωματική πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, ξινόμηλο, τραγανό πράσο, φρέσκα μυρωδικά και νότες λάιμ

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Αλατίζουμε ελαφρώς τα τριμμένα ξινόμηλα.

Πράσο: Κόβουμε το πράσο στο σημείο που αρχίζουν και χωρίζουν τα φύλλα και κόβουμε το υπόλοιπο σε κομμάτια 5-6 εκ. Κόβουμε τα κομμάτια κάθετα στη μέση και κόβουμε σε όσο πιο λεπτές λωρίδες μπορούμε. Τις πασπαλίζουμε με κορνφλάουρ και τηγανίζουμε σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε μπόλικο ηλιέλαιο, ανακατεύοντας με τρυπητή κουτάλα συνέχεια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καφέ χρώμα και να γίνουν τραγανά. Μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Στύβουμε τα ξινόμηλα και τα ζυγίζουμε. Υπολογίζουμε το διπλάσιο βάρος τους σε ηλιέλαιο και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ το μήλο και τη μουστάρδα μέχρι να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ηλιέλαιο μέχρι να πήξει η μαγιονέζα.

Ανακατεύουμε τις πατάτες, τη μαγιονέζα ξινόμηλο, το σέλινο, τον βασιλικό και το ξύσμα λάιμ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε γαρνίροντας με το τηγανητό πράσο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Αλατίζουμε ελαφρώς τα τριμμένα ξινόμηλα.

Βήμα 2

Πράσο: Κόβουμε το πράσο στο σημείο που αρχίζουν και χωρίζουν τα φύλλα και κόβουμε το υπόλοιπο σε κομμάτια 5-6 εκ. Κόβουμε τα κομμάτια κάθετα στη μέση και κόβουμε σε όσο πιο λεπτές λωρίδες μπορούμε. Τις πασπαλίζουμε με κορνφλάουρ και τηγανίζουμε σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε μπόλικο ηλιέλαιο, ανακατεύοντας με τρυπητή κουτάλα συνέχεια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καφέ χρώμα και να γίνουν τραγανά. Μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Στύβουμε τα ξινόμηλα και τα ζυγίζουμε. Υπολογίζουμε το διπλάσιο βάρος τους σε ηλιέλαιο και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ το μήλο και τη μουστάρδα μέχρι να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ηλιέλαιο μέχρι να πήξει η μαγιονέζα.

Βήμα 4

Ανακατεύουμε τις πατάτες, τη μαγιονέζα ξινόμηλο, το σέλινο, τον βασιλικό και το ξύσμα λάιμ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε γαρνίροντας με το τηγανητό πράσο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography