Την περίοδο των εορτών η κουζίνα μας πλημμυρίζει από αρώματα και ο φούρνος μας δουλεύει σχεδόν ακατάπαυστα, καθώς τα ψητά έχουν την τιμητική τους. Ποιος μπορεί να αντισταθεί, άλλωστε, σε ένα καλομαγειρεμένο κατσικάκι με πατάτες ή ένα ρολό χοιρινό γεμιστό με κάστανα; Κι όμως, πολλές φορές όλη μας η προσοχή στρέφεται στο κυρίως πιάτο, ενώ παραμελούμε έναν μικρό θησαυρό που μένει στο τέλος: τον ζωμό και τα καραμελωμένα υγρά στο ταψί, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια πλούσια, δεμένη σάλτσα η οποία θα απογειώσει το φαγητό μας.
Πώς φτιάχνουμε μία δεμένη σάλτσα από τον ζωμό
Αφαιρούμε το ψητό από το ταψί, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι καυτό νερό και το βάζουμε στο μάτι. Μόλις πάρει βράση, με μια σπάτουλα ξεκολλάμε ό,τι έχει κολλήσει στον πάτο του ταψιού. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και βάζουμε στο μάτι. Αφαιρούμε το λίπος από την επιφάνεια.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα υγρά να συμπυκνωθούν και να γίνουν μια δεμένη σάλτσα. Προς το τέλος, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο για να «γυαλίσει» και να δέσει όμορφα η σάλτσα.
Μια σωστά δεμένη σάλτσα δεν είναι απλώς συνοδευτικό· είναι το στοιχείο που ενώνει όλα τα υλικά και χαρίζει στο πιάτο βάθος και νοστιμιά.
Διαβάστε επίσης:
Ζου, ρου, γκρέιβι, ντεμιγκλάς και κουλί: Τι σημαίνουν και γιατί είναι χρήσιμα
6 βασικές τεχνικές για νόστιμες, δεμένες σάλτσες
Πώς με το αργό μαγείρεμα φτιάχνουμε μαλακό κρέας και δεμένες σάλτσες