Σε έναν πανέμορφο χώρο στο Κεφαλάρι το ρεύμα του αστικού κλασικισμού συνδυάζεται με την διαχρονική γοητευτική θαλασσινή κουζίνα του Γιώργου Παπαϊωάννου.
Στο αχανές εστιατορικό σύμπαν του λεκανοπεδίου ο Γιώργος Παπαϊωάννου και ο όμιλος S-One του Δήμου Στασινόπουλου αποδεικνύουν περίτρανα πως η κορυφαία πρώτη ύλη και η ευγενική διαχείριση αυτής, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι στην αναζήτηση μιας εξαιρετικής θαλασσινής γαστρονομικής εμπειρίας.

Και είναι εκείνη η στιγμή που μπροστά μας καταφθάνει η αχνιστή χυλωμένη στείρα με τις τραγάνες τηγανητές πατάτες. Μια γευστική βουτιά στον πυρήνα μιας, κορυφαίας διατροφικά, θαλασσινής πρώτης ύλης όπως είναι η στείρα με την ανέγγιχτη σε πειραματισμούς μαγειρική προσέγγιση του Γιώργου Παπαϊωάννου, διά χειρός Κωνσταντίνου Παππά executive chef των εστιατορίων του ομίλου. Μια πράξη γαστρονομικής συμμέτοχης που εξυμνεί τον θαλασσινό πλούτο καθώς γευόμαστε κάθε ικμάδα νοστιμιάς μέσα από τη φίνα, γεμάτη κολλαγόνα, χυλωμένη, λεμονάτη σάλτσα και την βελούδινη σάρκα του ψαριού.


Η δύναμη των εστιατορίων Παπαϊωάννου, διαχρονικά, είναι η ίδια η ανάδειξη των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Χαρακτηριστικά που πηγάζουν από την θάλασσα και μοιάζουν σαν να γεννήθηκαν με το ξεκίνημα της οικογένειας πίσω στα 1993. Και είναι αυτή η εμμονή του Γιώργου Παπαϊωάννου στην κορυφαία πρώτη ύλη και η απόλυτη συνέπεια στην λιτή διαχείριση της που οποιαδήποτε απόκλιση σε αυτό το μοντέλο μοιάζει να είναι απαγορευτική. Εδώ η θαλασσινή απόλαυση ξεκινά με ωμές θαλασσινές συνθέσεις με διακριτικές αρωματικές παρεμβάσεις. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι η μοσχολέμονο, ίσως λίγη καυτερή πιπεριά και ανθός αλατιού, μοιάζουν αρκετά για να επιτρέψουν στη φίνα θαλασσινή σάρκα να λάμψει. Στο πλάι τους μια λιτή ντομάτα με κάπαρη και μια υποδειγματική ταραμοσαλάτα, είναι ικανές προσθήκες. Και συνεχίζεται με ένα καλαμάρι στα κάρβουνα σκέτο γλύκισμα, αέρινα τηγανητά φιλέτα μπαρμπουνιού -σήμα κατατεθέν πλέον του Παπαϊωάννου- αλλά και εκείνες τις τηγανητές σουπιές με το μελάνι τους, τόσο φυσικά αρωματικές που ξεχνάς για λίγο πως έχουν περάσει από τηγάνι. Η πάστα με ψίχα καραβίδας είναι σεμιναριακού επιπέδου με τη σάρκα της καραβίδας να πρωταγωνιστεί εμφατικά και την ανάλαφρη, ιωδιούχα, σάλτσα αποκλειστικά από τα κεφαλιά τους να δένει και να αγκαλιάζει τα ζυμαρικά.
Για λίγο το βλέμμα διασκορπίζεται παρατηρώντας τον χώρο. Παντού διαχέεται αυτή η αύρα μιας υψηλής γαστρονομικής απόλαυσης, συνδεδεμένη με το κάλλος που περιβάλλει κάθε γωνιά του πανέμορφου νεοκλασικού κτιρίου, τμήμα του εντυπωσιακού όσο και ιστορικού Kefalari Suites, στη συμβολή των οδών Πεντέλης και Κολοκοτρώνη.

Ένα υπέροχο αστικό σαλόνι ντυμένο στα λευκά. Γαλήνιο, επιβλητικό με εντυπωσιακές ασπρόμαυρες αιγαιοπελαγίτικες εικόνες στους τοίχους, ροτόντες διπλοστρωμένες με λινά τραπεζομάντηλα, άφθονο μάρμαρο, μια εντυπωσιακή δεσπόζουσα ψαριέρα πλάι στη σκάλα του επάνω ορόφου, και μια αστική αρχοντιά σε κάθε στροφή του βλέμματος να καραδοκεί. Στη βεράντα, οι βαριές μεταλλικές φερ φορζέ πολυθρόνες, το άφθονο πράσινο πλάι στα λευκά τραπεζομάντηλα είναι δηλωτικά μιας εξοχικής, ξενοδοχειακής, πολυτελούς συνθήκης περασμένων εποχών.
Αρωγός στην ολοκλήρωση ενός απολαυστικού δείπνου, εκτός από τους επαγγελματίες και διακριτικά παντού την κατάλληλή στιγμή ανθρώπους του σέρβις, την εξαιρετική λίστα κρασιών δια χειρός Βασιλικής Γιάνναρου (wine director των εστιατορίων Παπαϊωάννου) ήταν και καθ’ υπερβολή ο ίδιος ο χρόνος. Ήταν η απροσδόκητη αίσθηση της επιβράδυνσης των ρολογιών λες και αυτά συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην απόλαυση με όλες μας τις αισθήσεις μιας αληθινής θαλασσινής μυσταγωγίας. Έτσι όπως πρέπει να απολαμβάνουμε το αληθινό φαγητό. Χωρίς βιασύνη.
ΥΓ. Το καυτό γαλακτομπούρεκο με καραμελωμένα φύλλα και πορτοκαλάτη κρέμα δεν πρέπει να λείψει από το τραπέζι σας.
info
Κολοκοτρώνη 32 Κηφισιά, Kefalalri Suites, 210 7546046
Δείτε επίσης
Ydoron: Το νέο θαλασσινό steak house της οδού Ερμού