mpanitsa-small
clock icon
1:30'

Πίτα με φύλλο κρούστας λάχανο, φέτα και κύμινο

Υλικά

    Μερίδες: 6-8

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (περίπου 300 γρ.), ψιλοκομμένο
  • 1 μεσαίο λάχανο (περίπου 1 κιλό), ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 2 αυγά
  • 200 ml γιαούρτι αραιωμένο με λίγο γάλα
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μια λαχταριστή πίτα με τραγανό φύλλο κρούστας, αρωματικό λάχανο, φέτα και κύμινο που γεμίζουν το σπίτι με ζεστές μυρωδιές

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 8΄, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο και πάπρικα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Όταν το μείγμα κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε απαλά. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα προς ένα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα.

Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αραιωμένο γιαούρτι και περιχύνουμε την πίτα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να γίνει τραγανή.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 8΄, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο και πάπρικα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 2

Όταν το μείγμα κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε απαλά. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα προς ένα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα.

Βήμα 3

Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το αραιωμένο γιαούρτι και περιχύνουμε την πίτα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Βήμα 4

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να γίνει τραγανή.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη