Γιορτές χωρίς γλυκά δεν είναι γιορτές. Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και ξεροτήγανα, αλλά και πιο ιδιαίτερα γλυκά, βρίσκονται πρώτα στη λίστα με τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από το σπίτι.


Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά.

Τα τρουφάκια σοκολάτας με ξηρούς καρπούς και σύκα είναι από τα γλυκά που αγαπούμε να ετοιμάζουμε και γι’ αυτό πάντα βρίσκουν θέση σε ένα εορταστικό μενού, όπως επίσης και το Γλυκό με εργολάβους, κρέμα λεμονιού και φρούτα του δάσους.


Όσο για το Mont Blanc και το Île flottante δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού πρόκειται για δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά που πάντα κλέβουν τις εντυπώσεις.
Όλες τις πρώτες ύλες, τις συνταγές και τις τεχνικές για να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα γλυκά των εορτών έχουμε εντάξει στο Γιορταστικό Ημερολόγιο Δεκεμβρίου του εορταστικού τεύχους του Cantina που λειτουργεί ως μια καθημερινή μικρή γαστρονομική υπόσχεση: 31 μέρες, 60 πιάτα και μια ολόκληρη ατμόσφαιρα αφιερωμένη στις απλές, αλλά πολύτιμες απολαύσεις της εποχής.

Κι επειδή ο μαγικός κόσμος της ζαχαροπλαστικής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εορτασικής περιόδου, το πώς κυλά ένα 24ωρο για τους επαγγελματίες του χώρου το ζήσαμε στα Άκρα, μαζί με τον pastry chef Σπύρο Πεδιαδιτάκη που μοιράστηκε μαζί μας μυστικά των μελομακάρονών του.

Θα μπορούσαν όμως τα γλυκά να υπάρχουν εάν δεν υπήρχε η ζάχαρη, που από φάρμακο και καρύκευμα έχει εξελιχθεί σε βασικό στοιχείο της σύγχρονης διατροφής;

Και, εν τέλει, τα γλυκά είναι μόνο μία υπόθεση γεύσης ή έχουν αναδειχθεί και σε ένα δημιουργικό πεδίο που δίνει στο design νέα πνοή;
Αυτά και ακόμη περισσότερα εορταστικά στο τεύχος του Cantina Magazine που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 30/11 με το Πρώτο Θέμα.
Διαβάστε επίσης:
Μαγειρικό Ημερολόγιο Δεκεμβρίου: Τι μαγειρεύουμε κάθε μέρα στον πιο εορταστικό μήνα της χρονιάς