Ο κρύος καιρός μάς προτρέπει να αναζητήσουμε ζεστά ροφήματα, και τι πιο κλασικό και ωφέλιμο από ένα αχνιστό φλιτζάνι τσάι; Άλλοι προτιμούν να προσθέτουν ζάχαρη, μέλι ή λεμόνι, ενώ υπάρχουν και όσοι το απολαμβάνουν τελείως σκέτο. Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι Άγγλοι συνηθίζουν να προσθέτουν γάλα στο τσάι τους; Ποια είναι η ιστορική προέλευση αυτής της συνήθειας και ποιος θεωρείται ο ιδανικός τρόπος για να το απολαμβάνουμε.
Γάλα στο τσάι: Μια παράδοση που κρατά αιώνες
Η συνήθεια αυτή φαίνεται να ξεκίνησε τον 18ο αιώνα, μια εποχή όπου το τσάι ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής και αποτελούσε μια μικρή πολυτέλεια για πολλούς. Κατά την πρώτη εκδοχή, επειδή τότε χρησιμοποιούσαν λεπτεπίλεπτες και ιδιαίτερα ακριβές κινεζικές πορσελάνες, οι οποίες είχαν την τάση να ραγίζουν ή ακόμη και να σπάνε όταν έρχονταν σε επαφή με το καυτό ρόφημα. Για να προστατεύσουν τις ευαίσθητες κούπες, οι Άγγλοι σκέφτηκαν να προσθέτουν πρώτα λίγο κρύο γάλα και έπειτα να ρίχνουν το ζεστό τσάι, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία και αποφεύγοντας ζημιές. Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι επειδή το τσάι ήταν τότε αρκετά ακριβό, η προσθήκη γάλακτος το αραίωνε και το έκανε να διαρκεί περισσότερο, καθιστώντας το πιο οικονομικό προϊόν.
Υπάρχει σωστός τρόπος;
Παρότι δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός κανόνας, η σειρά με την οποία θα προσθέσετε το γάλα μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την τελική υφή του ροφήματος. Ρίχνοντας πρώτα λίγο γάλα στην κούπα και στη συνέχεια το ζεστό τσάι, τα δύο υλικά αναμειγνύονται πιο ομαλά, δημιουργώντας ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα και μια απαλή, κρεμώδη αίσθηση. Αν, αντίθετα, προσθέσετε το δροσερό γάλα μέσα στο ήδη πολύ ζεστό τσάι, υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθεί ελαφρώς η γεύση και να μειωθεί απότομα η θερμοκρασία του ροφήματος. Έτσι, το τσάι ενδέχεται να μην φτάσει ποτέ στην ιδανική θερμοκρασία που χρειάζεται, για να το απολαύσετε πραγματικά.
Δείτε επίσης
Μπορεί μαζί με το τσάι να πίνουμε και μικροπλαστικά; – Πώς να τα αποφύγουμε
Κόβεται ο καφές; Διαλέξτε υποκατάστατο με ή χωρίς καφεΐνη